Keittiöveitsen hoito- ja käyttöohje
- Emme suosittele veitsien pesemistä astianpesukoneessa, varsinkaan puukahvaisia tai hiiliteräsveitsiä. Kuulostaa uskomattomalta, mutta veitset tylsyvät huomattavasti nopeammin pestäessä niitä koneessa.
- Pestyäsi veitsen kuivaa se huolella, etenkin japanilaiset tai muut erittäin hiilipitoiset veitset.
- Säilytä keittiöveitset esim. veitsitukissa tai veitsimagneetissa. Oleellisinta keittiöveitsien säilytyksessä on pitää ne erillään toisista metalliesineistä.
- Teroita veitsesi aina ennen kuin se on täysin tylsä, eli kun se ei enää ole kuin uusi. Näin teroitus käy helpoiten.
- Keittiöveitsen teroituksessa oleellisinta on oikea teroituskulma oli teroitin mikä tahansa (puikko, lasta, kivi).
- Veitsen terän murtumisen estämiseksi on pakasteiden, luisen lihan tai esim. kookospähkinöiden käsittelemistä vältettävä etenkin japanilaisilla keittiöveitsillä.
- Keittiöveitsi ei myöskään ole ruuvimeisseli eikä kirves. Eli pelkästään tervettä järkeä käyttäen veitsesi pysyy ehjänä.
- Mikäli teroitus ei onnistu tai veitsen terä on vioittunut, ota yhteyttä Chez Mariukseen.
Teroituskulmat
- Japanilaiset leveäteräiset kokkiveitset 1 cm ja kapeateräiset, esim. juuresveitset 0,5 cm. Tämä on teroittimen ja veitsen selän välinen etäisyys.
- Eurooppalaiset leveäteräiset kokkiveitset 1,5 cm ja kapeateräiset veitset 1 cm.
- Japanilaiset veitset yleisesti 10-15° ja eurooppalaiset 20°. Varmista vielä myyjältä.