Keittiöveitsen hoito- ja käyttöohje

  • Emme suosittele veitsien pesemistä astianpesukoneessa, varsinkaan puukahvaisia tai hiiliteräsveitsiä. Kuulostaa uskomattomalta, mutta veitset tylsyvät huomattavasti nopeammin pestäessä niitä koneessa. 
  • Pestyäsi veitsen kuivaa se huolella, etenkin japanilaiset tai muut erittäin hiilipitoiset veitset.
  • Säilytä keittiöveitset esim. veitsitukissa tai veitsimagneetissa. Oleellisinta keittiöveitsien säilytyksessä on pitää ne erillään toisista metalliesineistä.
  • Teroita veitsesi aina ennen kuin se on täysin tylsä, eli kun se ei enää ole kuin uusi. Näin teroitus käy helpoiten. 
  • Keittiöveitsen teroituksessa oleellisinta on oikea teroituskulma oli teroitin mikä tahansa (puikko, lasta, kivi).
  • Veitsen terän murtumisen estämiseksi on pakasteiden, luisen lihan tai esim. kookospähkinöiden käsittelemistä vältettävä etenkin japanilaisilla keittiöveitsillä.
  • Keittiöveitsi ei myöskään ole ruuvimeisseli eikä kirves. Eli pelkästään tervettä järkeä käyttäen veitsesi pysyy ehjänä. 
  • Mikäli teroitus ei onnistu tai veitsen terä on vioittunut, ota yhteyttä Chez Mariukseen. 

Teroituskulmat

  • Japanilaiset leveäteräiset kokkiveitset 1 cm ja kapeateräiset, esim. juuresveitset 0,5 cm. Tämä on teroittimen ja veitsen selän välinen etäisyys.
  • Eurooppalaiset leveäteräiset kokkiveitset 1,5 cm ja kapeateräiset veitset 1 cm.
  • Japanilaiset veitset yleisesti 10-15° ja eurooppalaiset 20°. Varmista vielä myyjältä.