Keittiöveitsen teroitus

Pitääkö keittiöveitsiä teroittaa?

Joku veitsenteroitin kannattaa omistaa, sillä säännöllinen teroittaminen pitää veitsesi terävänä helposti niin koti- kuin ammattikeittiössä. Paras ja terävinkään veitsi ei pysy sellaisena ilman ajoittaista ylläpitoa ja mitä useammin keittiöveistä teroitetaan, sitä vähemmän työtä se kokonaisuudessaan vaatii. Kannattaa siis teroittaa keittiöveitsi jo ennen kuin se on todella tylsä.

Onko keittiöveitsen teroittaminen vaikeaa?

Keittiöveitsen teroittaminen on mahdollista opetella kaikille veitsien käyttäjille taitotasoon katsomatta. Terävän veitsen käyttäminen on sekä mukavampaa, että turvallisempaa, sillä terävä veitsi leikkaa raaka-aineista läpi ilman voimankäyttöä, ja terän lipsumisen vaara on vähäisempi. Keittiöveitsen teroittamista ei kannata jännittää tai laiminlyödä, sillä kuka vain voi opetella teroittamaan veitsiä itse. Tarvitset vain hieman tarkkuutta ja oikeat ohjeet.

Tässä artikkelissa käymme läpi muutamat perusperiaatteet erilaisten veitsien teroittamiseen ja sen millaisia veitsenteroittimia on olemassa.

Klikkaa tästä suoraan eri veitsenteroittimiin.

Missä kulmassa keittiöveitsi teroitetaan?

Keittiöveitsen laatu vaikuttaa sen teroittamiseen, koska oikeaa teroituskulmaa etsiessä täytyy ottaa huomioon keittiöveitsessä käytetyn teräksen laatu ja kovuus. Jaottelu voidaan kuitenkin käytännössä tehdä kahteen ryhmään: kovemmasta teräksestä valmistetut japanilaiset veitset, sekä pehmeämmästä teräksestä valmistetut eurooppalaiset veitset. Teräksen kovuutta mitataan Rockwellin asteikolla ja pääsääntöisesti eurooppalaisissa veitsissä käytetty teräs on n. 54 – 58 HRC ja japanilaisissa veitsissä n. 58 – 66 HRC.

Liian terävään kulmaan teroitettu veitsi tylsyy hyvin nopeasti ja liian isoon kulmaan teroitettu ei oikein halua tulla teräväksi, vaikka sitä kuinka hinkkaisi. Teräkulman uusiminen oikeaan kulmaan on käsipelillä tehtynä työlästä. Kulman uusiminen kannattaa tehdä karkealla hiomakivellä tai ulkoistaa homma ammattilaiselle.

Kuinka japanilainen keittiöveitsi teroitetaan?

Japanilaiset keittiöveitset tunnetaan laadustaan kaikkialla maailmassa. Japanilaisissa keittiöveitsissä käytetään yleisesti ottaen kovempia teräslaatuja ja ne tehdään pienempään noin 10 – 15 asteen teroituskulmaan taaten huipputerävyyden ja pitkän terän pysyvyyden. Tästä syystä ne pystyvät pitämään teränsä pienemmässä teroituskulmassa, joka tekee niistä käytännössä terävämpiä. Japanilaisen keittiöveitsen teroittamiseen suosittelemme vesihiomakiviä, keraamista puikkoa tai timanttilastaa/puikkoa.

Kuinka eurooppalainen keittiöveitsi teroitetaan?

Laadukkaat eurooppalaiset keittiöveitset, kuten edustamamme Arcos Espanjasta, teroitetaan yleisesti noin 20 asteen teräkulmaan. Tällä saavutetaan eurooppalaisten veitsien valmistusmateriaaleille paras terävyys ja terän pysyvyys. Eurooppalaiset keittiöveitset valmistetaan yleensä teräslaaduista, jotka ovat Rockwellin asteikolla n. 54 – 58. Eurooppalaisen keittiöveitsen teroittamiseen suosittelemme teroituspuikkoja, vesihiomakiviä tai timanttilastaa.

Mitä erilaisia veitsenteroittimia on?

Veitsenteroittimen valintaan vaikuttaa veitsen materiaali, sekä se paljon on valmis näkemään vaivaa teroittaessa. Helpoimpia käyttää ovat läpivedettävät veitsenteroittimet ja tasapintaiset timanttiteroituslastat, joilla oikea kulma pysyy helposti. Teroituskivellä teroittaessa kivi tulee liottaa ennen käyttöä ja kulman pitäminen koko terän mitalta on vaativampaa. Veitsenteroittimista useimmille tutuin on pyöreä teroituspuikko, joka onkin hyvä valinta, mutta pyöreytensä takia haastavampi. Kuitenkin tärkein asia teroittaessa on oikea kulma ja kaikilla veitsenteroittimilla kyllä oppii työskentelemään. Alta löydät oppaat kaikilla erilaisilla veitsenteroittimilla työskentelyyn.

Teroituskivi on veitsenteroittimista ammattimaisin ja perinteisin tapa, jonka nimeen moni vannoo. Meidän kattavilla ohjeilla teroituskivellä teroittaminen onnistuu kaikilta.

Teroituspuikko on todennäköisesti käytetyin ja tunnetuin väline veitsenteroittamiseen. Hyvällä tekniikalla teroituspuikolla saa veitset terään helposti.

Timanttilasta on vähemmän käytetty, mutta erittäin kätevä veitsenteroitin, joka tekee teroittamisesta helppoa. Timanttilastalla teroittaminen on nopeaa ja yksinkertaista.

Läpivedettävä hahloteroitin on helppokäyttöinen työväline veitsille, joiden teroituskulmat on kunnossa. Tästä helpommaksi ei veitsen teroittaminen käy.

Suosittuja veitsenteroittimia verkkokaupassamme