Veitsen teroittaminen teroituskivellä

Teroituskivi soveltuu kaikille keittiöveitsille

Teroituskivi sopii kaikkien veisten teroittamiseen, kunhan vain kiven pinta on kasteltu ja teroituskulma pysyy oikeana koko terän mitalta. Teroituskivi on työläin ja vaativin väline veitsen teroittamiseen, mutta sen kerran opeteltuasi saat useampaa kiveä käyttäen aikaan huippuluokan lopputuloksen. Tässä artikkelissa käydään läpi teroituskivellä teroittaminen niin, että se käy keneltä vaan helposti.

Kivellä voi teroittaa niin kovasta teräksestä valmistettuja japanilaisia keittiöveitsiä, kuin myös pehmeämmästä teräksestä valmistettuja eurooppalaisia veitsiä kunhan vaan huomioi eri teroituskulmat. Nyrkkisääntönä japanilaiset veitset teroitetaan n. 10-15 asteen kulmassa ja eurooppalaiset n. 20 asteen kulmassa. Korkeateräistä kokkiveistä teroittaessa japanilaisen veitsen tylsä puoli nousee kivestä noin sentin verran ylöspäin ja eurooppalaisen veitsen noin puolitoista senttiä.

Valitse teroituskiven karkeus tarpeidesi mukaan

Teroituskiven karkeus valitaan teroitettavan veitsen materiaalin ja kunnon perusteella. Karkea kivi poistaa terästä tehokkaimmin, joten sillä päästään nopeiten alkuun tylsien veitsien kanssa. Valikoimassamme on teroituskiviä yhdellä teroituspinnalla, sekä kaksipuoleisia kiviä, joiden molemmilla puolilla on eri karkeudet. Kaksipuoleinen teroituskivi esimerkiksi 1000 ja 3000 karkeuksilla onkin hyvä yleisväline, jolla veitsien teroittaminen ja viimeisteleminen käy samalla kivellä. Pääsääntöisesti yli 3000 karkeuksisia kiviä käytetään vain japanilaisten veitsien kanssa, sillä niiden kovat teräslaadut pystytään viimeistelemään paljon terävämmäksi.

Valitse teroituskivi veitsen kunnon mukaan

Karkeus 200 – 600: todella tylsien tai vahingoittuneitten veitsien esikäsittelyyn.
Karkeus 800 – 1000: perus hyväkuntoisen veitsen teroittamisen voi aloittaa tällä karkeudella.
Karkeus 2000 – 3000: veitsen viimeistelyyn
Karkeus 5000 – 12000: veitsen lopulliseen viimeistelyyn ja kiiltävän pinnan muodostamiseen.

Teroituskiven hoito takaa sen pitkän käyttöiän

Teroituskiven hoitamiseen tarvitset erillisen tasoituskiven. Teroituskiven pintaan tulee huolellisesti käytettynäkin ajan mittaan epätasaisuuksia. Tasoituskivellä pidät hiomakivesi pinnan suorana. Kaikissa meillä myynnissä olevissa Yaxellin teroituskivissä onkin tasoituskivi valmiina mukana, eikä sitä tarvitse erikseen hankkia. Teroituskiven käytön jälkeen se tulee huuhdella vedellä ja asettaa kuivumaan kuivaan paikkaan ilman alustaa.

Näin teroitat keittiöveitsen teroituskivellä

Liota teroituskiveä 5 min vedessä ennen käyttöä. Teroituskiveä pitää myös kastella teroituksen aikana, jotta pinta pysyy kosteana ja veitsi liikkuu vaivatta kiven päällä.

Jos käytät kulmaohjainta, kiinnitä se veitsen tylsälle puolelle. Ilman kulmaohjainta kiinnitä huomiota, että veitsen teroituskulma pysyy samana koko ajan.

Jos käytät useampaa karkeutta, etene karkeammasta hienompaan. Aloita teroittaminen esim. karkeudella 1000 ja viimeistele karkeudella 3000.

Paina veitsen terä kiven pintaan ja liikuta edestakaisin, käy koko terän mitta läpi. Jos veitsesi terä on kaksipuolinen, kuten useimmiten on, teroita veistä molemmilta puolilta.

Käytä teroittaessa koko teroituskiven pintaa, jotta se kuluu tasaisesti. Epätasaisesti kuluneen kiven voi suoristaa tasoituskivellä.

Käytön jälkeen testaa veitsen terävyys esim. ohueen paperiin. Leikkausjäljen tulisi olla tasainen ja veitsen leikata vaivatta. Huuhtele vielä kivi vedellä ja aseta se kuivumaan ilman alustaa. Huuhtele ja kuivaa myös veitsi.

Tässä muutama meidän suosituista teroituskivistä