Veitsen teroittaminen teroituspuikolla

Teroituspuikko pelastaa kiireessä

Teroituspuikot ovat veitsenteroittimista varmasti kaikista tunnetuimpia ja usein käytössä etenkin ammattikeittiöissä, jossa veitsen terä täytyy saada työkuntoon nopeasti ja säännöllisesti. Usein teroituspuikkoa käytetäänkin vaan nopeaan teräkulman suoristamiseen eli hoonaamiseen ja varsinainen teroittaminen tehdään esim. teroituskivellä ajan kanssa.

Valitse tarpeisiisi oikea teroituspuikko

Teroituspuikkoja on tarjolla paljon eri vaihtoehtoja, jotka eroavat toisistaan materiaalin, muodon, pituuden ja karkeuden perusteella. Useimmiten teroituspuikko on muodoltaan pyöreä, mutta monet suosivat myös ovaalin muotoista puikkoa, sillä se tarjoaa enemmän teroituspinta-alaa. Pituudeltaan puikon kannattaa olla vähintään saman mittainen, kuin pisimmän teroitettavan veitsen terä on. Teroituspuikot ovat materiaaliltaan yleensä joko teräksisiä, timanttipintaisia tai keraamisia. Näistä keraaminen tai timanttipintainen teroituspuikko käy kaikkien veitsien teroittamiseen. Teräksistä teroituspuikkoa taas ei tule käyttää japanilaisiin veitsiin, sillä se ei ole materiaaliltaan riittävän kova. Jos teroituspuikolla on tarkoitus varsinaisesti teroittaa, eli irroittaa materiaalia veitsen terästä, kannattaa valita karkeapintainen puikko.

Veitsen teroittaminen vai suoristus eli hoonaus

Veistä käyttäessä teränsuun hieno reuna kuluessaan kallistuu keskilinjalta. Tämä kallistus voidaan suoristaa takaisin linjaan teroituspuikon muutamalla vedolla. Tätä kutsutaan terän suoristamiseksi eli hoonaamiseksi. Näin terä saadaan nopeasti takaisin leikkaavaan kuntoon eikä tarvita isompia huoltotoimenpiteitä. Eurooppalaisten veitsien suoristamiseen voit käyttää perinteistä teräspuikkoa, mutta japanilaiset veitset vaativat kovuutensa vuoksi kovemman keraamisen tai timanttipuikon käyttöä. Jos terä tuntuu tylsyvän teroituspuikon jäljiltä nopeasti, on teränsuu kaatunut niin pitkälle, ettei puikko enää sitä suorista. Tässä vaiheessa terään pitää hioa suora reuna takaisin käyttämällä joko teroituskiveä tai timanttilastaa. 

Teroituspuikolla teroittaminen ja suoristaminen

Tue puikko työtasoa vasten tai suuntaa katse teroituspuikon mukaisesti, niin että voit pitää puikon mahdollisimman samassa asennossa, ja näet veitsen teräkulman selkeästi.

Vedä veistä koko matkalta tasaisesti teroituspuikkoa vasten varmistaen samalla, että teräkulma pysyy oikeana koko vedon ajan. Tee sama määrä vetoja terän molemmille puolille. 5 -6 vetoa riittää.

Pese ja kuivaa veitsi teroituksen jälkeen.

Suosittuja teroituspuikkoja verkkokaupassamme