Veitsen teroittaminen timanttilastalla

Timanttilasta soveltuu kaikkien veitsien teroittamiseen

Timanttilasta on timanttipintaisen teroituspuikon kaltainen veitsenteroitin sillä erolla, että siinä on tasainen pinta, joka auttaa pitämään teroituskulman oikeana koko veitsenteroittamisen ajan. Chez Mariuksen omalla timanttilastalla kaikkien keittiöveisten teroittaminen käy helposti. Lastassa on kaksi teroituspintaa eri karkeuksilla, joista karkeampi soveltuu hyvin tylsien veitsien teroittamiseen, ja hienompi viimeistelyyn sekä hyvässä kunnossa olevien veitsien nopeaan ylläpitoon. Timantti on tunnetuista materiaaleista kovin ja siksi soveltuu hyvin kaikenlaisten teräsveitsien teroittamiseen. Teroittimen pinnassa on timanttipölyä, joka teroittaa veitsen tehokkaasti.

Timanttilastalla teroittaminen käy helposti

Tasaisen pinnan ansiosta teroituskulman pitäminen on timanttilastalla huomattavasti helpompaa, kuin esim. teroituspuikolla. Timanttilastalla teroittaessa kannattaa veitsenterä pitää paikallaan esim. pöydän kulmaa vasten ja liikuttaa teroitinta sen päällä, keskittyen oikeaan teroituskulmaan. Timanttilastalla teroitettaessa veitsi ei liiku, vaan teroitinta liikutetaan terän päällä tasaisesti koko mitalta. Pyörivä liike on tehokkain, mutta suoriakin vetoja voi vetää pitkin terää. Timanttilastaa ei tarvitse myöskään kastella kiven tapaan, vaan se on heti valmis käytettäväksi.

Näin teroitat timanttilastalla

Timanttilastalla teroittamiseen tarvitset avuksi vaan tukevan alustan, jota vasten voit nojata veitsen turvallisesti, ja liikuttaa teroitinta sen päällä.

Tue veitsi alustan reunalle ja ota oikea teroituskulma lastalla. Japanilaista leveäteräistä veistä teroittaessa teroitin nousee noin sentin terän tylsältä puolelta, eurooppalaisissa veitsissä puolitoista senttiä.

Käy veitsen terä kauttaaltaan läpi pyörivällä liikkeellä muutamaan kertaan. Tylsälle veitselle voit aloittaa teroittamisen karkeammalla pinnalla (600) ja viimeistellä hienommalla (1000). Teroita kaksipuolinen veitsen terä molemmilta puolilta.

Huuhtele veitsestä teräspöly pois juoksevan veden alla ja testaa terävyys erimerkiksi ohueen paperiin. Leikkausjäljen tulisi olla tasaista ja veitsen leikata vaivatta paperista läpi.