Millainen on hyvä paistinpannu?

Hyvä paistinpannu on yksi keittiön tärkeimmistä keittiövälineistä. Paistinpannuja on tarjolla joka lähtöön ja siksi valikoimaan kannattaa tutustua ja ominaisuuksiin on hyvä perehtyä ennen ostopäätöstä. Paistinpannun paisto-ominaisuudet ovat sitä paremmat, mitä paksumpi se on, sillä paksumpi runko jakaa lämmön tasaisesti, varaa paremmin lämpöä ja ei lähde vääntymään korkeissa lämpötiloissa.

Yksi paistinpannu ei pysty kaikkeen

Pannuja olisi hyvä olla ainakin pari erilaista käyttötarkoituksen mukaan. Lähtökohtaisesti yksi paistinpannu ei pysty kaikkeen, mutta kahdella pannulla pääsee jo pitkälle, kun kaapista löytyy kovalla lämmöllä paistamista kestävä pinnoittamaton pannu ja hiljaisemmilla lämmöillä, sekä tarttuvien raaka-aineiden paistamiseen tarkoitettu pinnoitettu pannu. On myös hyvä pitää mielessä, että pannut ovat yhteensopivia lieden kanssa. 

Millainen paistinpannu on kestävin?

Paistinpannuissa kaikista helpoiten kuluva osa on sen pinnoite. Siispä laadukkaiden pinnoittamattomien paistinpannujen, kuten teräs-, hiiliteräs- tai valurautapannujen voi odottaa kestävän sukupolvelta toiselle, mutta markkinointipuheista huolimatta joutuu pinnoitettuja pannuja uusimaan aika ajoin. Tästä huolimatta pinnoitetulla paistinpannulla on ehdottomasti paikkansa keittiössä ja oikealla käytöllä niiden käyttöikään voi vaikuttaa todella paljon.

Paistinpannun kahvalla on merkitystä

Paistinpannun kahvalla on merkitystä toki siihen miltä pannu näyttää ja miten se istuu käteen, mutta käytännössä kahva myös usein ratkaisee voiko paistinpannua käyttää uunissa. Jos siis haluat paistinpannun, jolla voit paistoastiaa vaihtamatta ottaa väriä liedellä ja viimeistellä uunissa, varmista että pannussasi on joko teräs-, alumiini- tai silikonikahva.

Kuinka valita oikean kokoinen paistinpannu?

Paistinpannun koon valintaan vaikuttaa se miten paljon kerralla siinä halutaan tehdä ruokaa ja käytettävissä olevan lämmönlähteen eli lieden koko. Paistinpannun pohjan ei tulisi olla huomattavasti lieden pinta-alaa suurempi, jotta se lämpiää kauttaaltaan. Usein paistinpannuissa käytetäänkin niiden rungossa tehokkaasti lämpöä johtavaa alumiinia välissä, joka jakaa lämpöä myös reunoja kohti, vaikka pannu olisikin aavistuksen lieden pinta-alaa suurempi. Tämäkään ei kuitenkaan pelasta, jos paistinpannun pohja on useita senttejä liettä suurempi.

Paistinpannun mitoituksessa unohtuu usein se, että sen koko paistamiseen käytettävä pinta-ala ei tulisi koskaan olla käytössä kerralla, jos ruokaan halutaan saada oikeasti väriä. Kylmät raaka-aineet viilentävät myös pannua, joten tehokkaasti paistaessa sen pohjan pinta-alasta tulisi olla vain noin puolet käytössä kerrallaan. Yleiseksi ohjeeksi voisikin antaa, että yksi paistinpannu keittiössä kannattaa olla niin suuri, kun liedelle vaan mahtuu, jos ruokaa on tarvetta tehdä useampia annoksia kerrallaan.

Mitä vaihtoehtoja paistinpannun ostajalle löytyy?

Pinnoitettu paistinpannu on hyvä valinta yleiskäyttöön. Sillä kaikkien raaka-aineiden paistaminen on helppoa, mutta kovimpia lämpötiloja pinnoitettu pannu ei kestä. Perehdy tästä tarkemmin pinnoitettuihin paistinpannuihin.

Valurautapannu on paras valinta, kun halutaan paistaa kovalla lämmöllä ja ottaa pintaan hyvin väriä. Tästä pääset tutustumaan valurautapannuihin perusteellisemmin.

Hiiliteräspannulla voit paistaa monipuolisesti lihaa, kalaa, munakkaita ja lettuja, mutta se on kaikista pannuista työläin hoitaa. Katso tästä opas hiiliteräspannuihin.

Teräspannu on pitkäikäinen ja kaikista helppohoitoisin pannu, mutta sen käyttö vaatii vähän totuttelua. Ota oppaastamme teräspannut haltuun.