Vinkit teräspannun käyttäjälle

Mihin teräspannu soveltuu?

Jos tulisi valita yksi paistinpannu kaiken ruuan valmistamiseen, olisi se ehdottomasti teräspannu. Ruostumattomasta teräksestä valmistetulla paistinpannulla paistat pienemmällä teholla, eli vähemmällä energialla kauniit pinnat lihoihin, kaloihin ja kasviksiin, mutta myös kuullotat sipulit sekä valmistat kastikkeet vaivatta. Teräspannu soveltuu käytettäväksi kaikilla liesityypeillä, sekä grillissä ja jopa avotulella.

Vaalea kala, kananmuna ja tofu ovat esimerkkejä raaka-aineista, jotka korkean valkuaispitoisuutensa ja vähärasvaisuutensa takia ovat haastavimmat teräspannulle. Liian kuumassa pannussa pinta kärähtää karrelle, kun sisusta on vielä raakaa. Nämä voikin olla fiksuinta paistaa esim. pinnoitetulla tai hiiliteräksisellä pannulla. Esilämmittämällä teräspannu hyvin ja käyttämällä noin keskilämpöä ja alaspäin vältetään ongelmat. Toki kunnollista paistopintaa esimerkiksi pihviin paistaessa voidaan käyttää kovempiakin tehoja. Teräksisellä paistinpannulla paistettaessa on myös suositeltavaa käyttää paistorasvaa etenkin vähärasvaisia raaka-aineita valmistaessa, sillä tässä pannussa ei ole minkäänlaista tarttumatonta pinnoitetta.

Mitä teräspannulla paistaessa tulee huomioida?

Teräspannu vaatii hieman opettelua muihin pannuihin verrattuna, sillä ruostumaton teräs johtaa lämpöä erittäin hyvin ja pannu kuumenee nopeasti todella kuumaksi. Tästä syystä lämmön säätelyllä on suuri rooli paistamisen lopputuloksessa. Usein raaka-aineiden tarttumisessa pannun pintaan on kyseessä vain paistajan malttamattomuus ja raaka-aineita mennään kääntelemään liian pian. Esimerkiksi pihviä paistaessa täytyy sen antaa karamellisoitua ja saada niin sanotusti “pinta kiinni” rauhassa ja tämän jälkeen pihvi irtoaa pannun pinnasta helposti. Teräspannun hyvässä lämmönjohdossa on se etu, että sillä paistaessa voidaan käyttää alempia tehoja liedellä ja näin säästää energiaa.

Tarvitseeko teräspannua hoitaa mitenkään?

Teräspannun on käytännössä ainoa paistinpannu, jonka voi huoletta pestä astianpesukoneessa. Usein kuitenkin paras tapa puhdistaa pannu on hangata jäähtynyt pannu heti käytön jälkeen karkealla sienellä tai teräsvillalla. Tämä poistaa myös pinttyneet tummentumat tehokkaammin kuin pesukone. Tarvittaessa teräksistä paistinpannua voi myös liottaa pesuvedessä.

Teräspannussa ei ole minkäänlaista pinnoitetta, joten sen pinnan naarmuuntumisesta ei tarvitse olla huolissaan eikä pannusta irtoa mitään yhdisteitä valmistettavaan ruokaan. Myös teräslastojen käyttö pannun pinnalla on täysin ok muovisten ja puisten paistovälineiden lisäksi.

Kenelle teräspannua voi suositella?

Voisi sanoa että jokaisella ruuanlaittoon vakavasti suhtautuvalla kokilla tulisi löytyä kaapista teräksinen paistinpannu sillä se on käytössä todella monipuolinen ja käytännössä ikuinen. Ainoaksi paistinpannuksi teräspannua ei kannata ostaa huomioiden sen rajoitteet tarttuvien raaka-aineiden paistamisessa, mutta oikeastaan kaiken muun sillä oppii paistamaan ja lopputulos on todennäköisesti paras mahdollinen.

Suosittuja teräspannuja verkkokaupassamme