Vinkit pinnoitetun paistinpannun käyttäjälle

Mihin pinnoitettu paistinpannu soveltuu?

Pinnoitetuilla paistinpannuilla viitataan paistinpannuihin, joissa on pinnassa joko Teflon tai joku vastaava non-stick pinnoite. Pinnoitettu paistinpannu on hyvä valinta kun haluat helppohoitoisen paistinpannun moneen käyttöön. Pannulla paistat helposti niin herkät kalafileet kuin munakkaat ja kokkelit. Kasvisten kuullottaminen, kastikkeiden hauduttaminen ja ruokien uudelleen lämmittäminen on myös vaivatonta. Todella kuumaan paistoon esim. pihveille kannattaa valita esimerkiksi valurautaista tai teräksistä pannua mieluummin.

Onko pinnoitettu paistinpannu pitkäikäinen?

Pinnoitetut paistinpannut eivät valitettavasti ole ikuisia ja oikeaoppisella käytölläkin niitä joutuu aika ajoin uusimaan. Laadukas pinnoitettu pannu kestää oikein käytettynä noin 4-5 vuotta jos se on säännöllisessä käytössä. Järkevintä onkin hankkia pinnoitettu paistinpannu nimenomaan tarttuvien raaka-aineiden, kananmunien, kastikkeiden ja yleisesti ottaen matalammalla lämmöllä valmistettavien ruokien valmistukseen ja käyttää kovassa paistamisessa muita pannuja. Vähemmällä käytöllä pannun voi luonnollisesti olettaa kestävän pidempään

Miten saan pinnoitetun paistinpannun kestämään?

Aloittaessasi paistamisen pinnoitetulla pannulla laita pannulle hieman öljyä tai käyttämääsi paistorasvaa ja odota, että pannu on lämmennyt. Parhaan paistotuloksen saat käyttämällä keskikovia tai matalia lämpötiloja. Liian kovat lämpötilat pilaavat niin raaka-aineet kuin pannunkin. Älä laita kuumaan pannuun mitään kylmiä raaka-aineita vaan varmista, että paistettavat raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Äkillinen lämmönvaihtelu vauriottaa pinnoitetta sekä voi käyristää pannun runkoa.

Käytä pinnoitetuilla pannuilla vain puisia, silikonisia tai muovisia paistovälineitä. Mikäli kuitenkin käytät teräksisiä paistovälineitä käytä niitä varoen, jotta pinnoite ei naarmuunnu. Älä ylikuumenna pannua tyhjänä liian kuumaksi tai unohda sitä hellalle pitkäksi aikaa, koska tyhjän pannun ylikuumentuessa käyttöikä lyhenee varmuudella.

Pese pannu käytön jälkeen sen jäähdyttyä ja vältä laittamasta kuumaa pannua suoraan kylmän veden alle. Pesu kuumalla vedellä tiskiainetta ja harjaa käyttäen on paras tapa. Älä koskaan pese pannua astianpesukoneessa, vaikka ohjeissa näin lukisi sillä se vähentää pannun ikää huomattavasti. Jos säilytät pannuja päällekäin käytä niiden välissä jotain huopaa tai vastaavaa suojataksesi pannun pintaa.

Mistä tunnistaa laadukkaan pinnoitetun pannun?

Pinnoitettuja paistinpannuja markkinoidaan paljon lupauksilla toinen toistaan laadukkaammista pinnotteista. Jonkin verran varmasti pinnoitteen laatu ja esim. pannun hinta korreloivat keskenään, mutta tärkeimpänä pinnoitettua paistinpannua ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota muihin asioihin ja opetella pinnoitetta suojaava käyttö.

Hyvällä pinnoitetulla paistinpannulla on jonkin verran painoa sillä laadukkaassa pannussa on kerrosrakenne ja pannussa voi olla esim. teräs- tai alumiinirunko joka jakaa lämpöä tasaisesti. Jos haluaa hankkia mahdollisimman monikäyttöisen pannun, kannattaa valita sellainen jossa on teräskahva mikä mahdollistaa pannun käytön myös uunissa.

Kenelle pinnoitettua paistinpannua voi suositella?

Pinnoitettu paistinpannu kannattaa löytyä jokaisesta keittiöstä, mutta ainoaksi paistinpannuksi sitä ei kannata hankkia. Paistaminen ja pannun hoitaminen ei tästä helpommaksi mene, joten pinnoitetut pannut soveltuvat kaikille! Näissä pannuissa on myös todella paljon valinnan varaa koossa, ulkonäössä, painossa ja materiaaleissa, joten jokainen löytää varmasti omaan käyttöön sopivimman pinnoitetun pannun.

Suosittuja pinnoitettuja paistinpannuja verkkokaupassamme