Vinkit valurautapannun käyttäjälle

Mihin valurautapannu soveltuu?

Valurautapannut käyvät loistavasti esim. blinien, lettujen ja pihvien paistamiseen antaen vertaansa vailla olevan paistopinnan. Myös kasvikset kuten vaikka parsakaali saa aivan uutta syvyyttä makuun, kun siihen otetaan valurautapannulla rohkeasti väriä. Valurautapannu soveltuu käytettäväksi kaikilla liesityypeillä, sekä grillissä ja jopa avotulella. Kuitenkin painonsa takia valurautapannu ei ole välttämättä jokapäiväiseen käyttöön paras valinta vaan sillä on oma paikkansa keittiössä juuri silloin, kun halutaan kunnollista paistopintaa raaka-aineisiin. Ruokien hauduttamiseen, kevyeen kuullottamiseen ja kastikkeiden valmistamiseen on olemassa valurautapannua parempia vaihtoehtoja.

Tarvitseeko valurautapannu rasvapolttaa?

Valurautapannut kuten hiiliteräspannutkin ovat pinnoittamattomia paistinpannuja, joiden tarttumista ja ruostumista ehkäisevä suoja saadaan rasvapolttamalla. Kuitenkin kaikki valurautapannut meidän valikoimassamme ja useimmiten muutenkin ovat rasvapoltettu tehtaalla, joten kotona niiden ylläpitoon riittää ohuen öljykerroksen pintaan laittaminen silloin tällöin, niin että pinta pysyy kiiltävänä.

Tarvitseeko valurautapannua hoitaa mitenkään?

Valurautapannu kannattaa pestä vedellä ilman pesuaineita. Mikäli valurautapannun pintaan tuntuu jäävän pesun yhteydessä jotain kiinni, siinä voi keittää hieman vettä ja hangata lian pois tiskiharjalla. Ruokaa tässä pannussa ei kannata säilyttää, jottei se ruostu. Kuitenkin ruostunutkin pannu on vielä pelastettavissa hankaamalla ruosteet pois ja öljyämällä pannu uudestaan. Myös pannun rasvapolttoa on mahdollista uusia kotioloissa, joko liedellä tai uunissa. 

Kenelle valurautapannua voi suositella?

Valurautapannua voi suositella kaikille, jotka haluavat keittiöönsä yhden ikuisen paistinpannun, jolla saadaan kunnollista paistopintaa tarvittaessa. Valurautapannu kestää vuodesta toiseen, eikä sen kohdalla tarvitse olla huolissaan pohjan käyristymisestä tai pinnan naarmuuntumisesta. Kuitenkin valurautapannua harkitsevan kannattaa pitää mielessä, että ne ovat painavia ja esimerkiksi vanhemmille ihmisille ne voivat olla liian raskaita käsitellä.

Tässä muutama meidän suosituista valurautapannuista