Vinkit hiiliteräspannun käyttäjälle

Mihin hiiliteräspannu soveltuu?

Oikein käytettynä hyvin rasvapoltettu hiiliteräspannu yhdistää valuraudan kestävyyden ja kuumuuden siedon sekä pinnoitetun pannun tarttumattomuuden. Hiiliteräspannusta saa pienellä vaivannäöllä huipun pannun niin kovaan paistamiseen kuin tarttuvienkin raaka-aineiden valmistamiseen. Hiiliteräspannulla voi paistaa lihaa, kalaa, kasviksia ja tarttuvia raaka-aineita kuten kananmunaa, mutta se ei kuitenkaan sovellu happamien raaka-aineiden, kuten esim. tomaattimurskan tai viinin hauduttamiseen sillä hapot poistavat pintaan poltetun rasvan pannusta. Toki jos rasva lähtee pannun pinnasta pois voi sen hangata puhtaaksi teräsvillalla ja uusia rasvapolton.

Klikkaa tästä katsoaksesi ohjeet rasvapolttoon

Hiiliteräspannu on monipuolinen paistinpannu, joka soveltuu käytettäviksi kaikilla liesityypeillä induktiosta grilliin ja jopa avotulelle. Hiiliteräspannu soveltuu uunikäyttöön, joten siinä voi esim. ruskistaa lihan ja laittaa pannun suoraan uuniin loppukypsennystä varten. Materiaalina hiiliteräs varaa sekä johtaa lämpöä hyvin, joten pannu kuumenee nopeasti kauttaaltaan ja sillä paistamiseen riittää lieden matalammat tehot. Yleisesti voi sanoa että hiiliteräspannu on kovaan käyttöön soveltuva paistinpannu, jolta voi odottaa pitkää ikää ja pilalla se on vasta, kun pannusta paistaa päivä läpi.

Mitä hiiliteräspannun käytöstä on hyvä tietää?

Hiiliteräspannu on materiaaliltaan verrattain ohutta terästä ja sen pohja voi käytössä vääntyä jompaan kumpaan suuntaan. Näin käydessä pannu ei kuitenkaan ole missään nimessä pilalla ja se voidaan oikaista, jos käyristymää on päässyt syntymään häiritsevän paljon. Vääntyneen pohjan voi suoristaa vaikkapa prässissä tai yksinkertaisesti muutamalla napakalla vasaraniskulla pohjaan. Pohjan vääntymisen aiheuttaa yleensä liian nopea lämpötilan vaihtelu, joten sen voi estää lämmittämällä pannun ensin lieden puoliteholla ja siirtymällä sitten kovempiin tehoihin.

Hiiliteräspannun hoito

Pintaan poltetun rasvan takia hiiliteräspannua ei tule pestä rasvaa irroittavalla astianpesuaineella, vaan ainoastaan vedellä ja tiskiharjalla. Hiiliteräspannussa ei myöskään pidä säilyttää ruokaa, eikä sitä tule liottaa tiskivedessä tai pestä astianpesukoneessa. Jos pannun pinnassa on hankalasti irtoavaa likaa kannattaa siinä keittää vettä, joka saa lian irtoamaan harjalla helpommin. Pesun jälkeen pannu tulee kuivata huolellisesti ja sen pintaan voi levittää ohuen kerroksen öljyä talouspaperilla estämään ruostumista.

Hiiliteräspannun rasvapoltto liedellä

Hiiliteräspannun käytössä oleellinen työvaihe on rasvapoltto joka kannattaa tehdä pannua käyttöön ottaessa ja sitä voidaan myös uusia tarvittaessa myöhemmin. Rasvapoltto antaa hiiliteräspannulle luonnonmukaisen ja tarttumattoman pinnoitteen. Rasvapoltto voidaan tehdä liedellä tai uunissa, mutta tässä artikkelissa keskitymme niistä yksinkertaisempaan ja nopeampaan vaihtoehtoon eli liedellä rasvapolttamiseen.

Pese uusi hiiliteräspannu lämpimällä vedellä sekä tiskiaineella ja muista kuivata huolellisesti. Kun pannu on kuiva laita se esilämpenemään liedelle puoliteholla, niin että se kuumenee hiljalleen.

Kun hiiliteräspannu on lämmennyt liedellä muutaman minuutin, ota se pois lämmönlähteen päältä ja levitä pannulle noin ruokalusikallinen öljyä tasaisesti. Voit käyttää mitä vain neutraalia öljyä, jolla on korkea savuamispiste. Esimerkiksi rypsi-, pellava- tai auringonkukansiemenöljy toimii hyvin rasvapoltossa.

Öljy kannattaa levittää pannulle ohuelti ja tasaisesti myös reunoille, jotta rasvapoltto saadaan tehtyä kauttaaltaan koko pannun pinta-alalta. Öljyn levittämisessä voi apuna käyttää esim. talouspaperia tai kuituliinaa.

Laita öljytty pannu uudestaan kuumenemaan puoliteholla ja odota rauhasssa, että rasva alkaa palamaan pannun pohjaan. Tässä ei tule kiirehtiä, mutta jo muutamassa minuutissa pitäisi alkaa näkyä tuloksia.

Rasvapolton aikana hiiliteräspannu tummuu ja saattaa savuta melko runsaastikin. Tämä kuuluu asiaan ja juuri tämän prosessin aikana pannun pohjaan alkaa muodostua sitä suojaava, tarttumaton pinnoite. Pannua voi liikutella liedellä tarvittaessa, jotta rasva palaa tasaisesti. Jos teet rasvapolttoa kaasuliedellä tai avoimella tulella, kannattaa pannun reunoja kääntää suoraan liekin ylle, jotta reunatkin tummuvat tasaisesti.

Mitä tummemmaksi pannun saa, sitä paremmat sen paisto-ominaisuudet ovat. Kun pannun pinta on tummunut on se valmis käytettäväksi, mutta tarvittaessa tätä prosessia voi toistaa muutamaan otteeseen. Hiiliteräspannun pinta kuitenkin patinoituu ja paranee sitä käytettäessä, kun pannuun palaa uutta rasvaa paistaessa.

Tässä muutama meidän suosituista hiiliteräspannuista