Minkälainen on hyvä lihamylly?

Kotikäyttöön sopii hyvin käsikäyttöinen lihamylly. Käsikäyttöinen lihamylly menee pieneen tilaan, on helppo putsata ja oikealla käytöllä ja hoidolla hyvin pitkäikäinen. Lihamyllyjen koko vaikuttaa lähinnä siihen, kuinka monta kiloa lihaa saat ajettua tunnissa myllyn läpi. Pienten noin parin kilon määrien jauhamiseen et tarvitse isoa myllyä. Metsästäjälle tai suurperheelliselle sähköinen mylly voi olla parempi valinta, jos lihaa jauhetaan usein ja suuria määriä. Perinteinen tinattu valurautarunko on lihamyllyissä mielestämme aina hyvä valinta.

Mitä lihamyllyllä voi jauhaa?

Jauhelihan jauhaminen itse kannattaa, koska voit valita mitä lihaa jauhat ja minkälaiseen karkeuteen. Voit valita rasvaprosentin ja maukkaimmat ruhon osat omiin käyttötarpeisiisi. Lihamylly sopii mainiosti myös kalan jauhamiseen. Varsinkin ruotoiset haukifileet on helppo jauhaa myllyllä tasaiseksi massaksi. Kokeile myllyä myös keitettyjen vihannesten ja juuresten soseuttamiseen. Lihamyllyllä teet omat makkarat kätevästi makkarasuppilon avulla.

lihamylly

Miten lihan jauhaminen lihamyllyllä toimii?

Lihamyllyn käyttö on helppoa, kun noudatat näitä vinkkejä:

Hygienia on ensiarvoisen tärkeää. Varmista, että kaikki käytettävät välineet, niin mylly kuin kulhot ja mahdolliset lastat ja muut välineet on puhdistettu hyvin ennen käyttöä. Pese myös kädet huolella tai käytä kertakäyttöhanskoja.

Kun kasaat lihamyllyn älä kiristä osia liian tiukkaan. Myllyn sisällä saa olla hiukan väljää, jotta jauhettava tuote liikkuu sujuvasti myllyn sisällä.  

Yleinen virhe lihamyllyn käytössä on jauhaa lihaa liian lämpimänä. Myllyn terä leikkaa kylmän lihan sisältämän rasvan tehokkaasti ja siististi, mutta rasvan lämmetessä se tuhraantuu myllyn terää vasten ja tukkii reikälevyn ja lopulta koko myllyn. Tällöin on edessä myllyn purku ja siivousurakka, ennen kuin jauhamista voidaan jatkaa. Pidä siis kaikki käytettävät välineet ja jauhettava tuote mahdollisimman viileänä. Voit jopa laittaa myllyn osat, kulhon ja jauhettavan lihan vartiksi pakastimeen ennen jauhamista.

lihamylly

Poista aina jauhettavista lihoista ylimääräiset rasvat ja kalvot. Sitkeät kalvot tukkivat myllyn helposti. Pilko liha syöttöaukon mukaan sopiviksi kuutioksi ja vältä syöttämästä myllyyn liikaa tavaraa kerralla. Voit käyttää tarvittaessa apuna survinta, mutta älä pakkaa lihaa myllyyn tiukasti. 

Jos jauhamasi liha alkaa näyttää vaaleammalta eikä putoa siistinä nauhoina suuttimesta alkaa liha olla jo liian lämmintä. Pysäytä jauhaminen ja viilennä välineet uudestaan ennen jatkamista. Muista hygienia!  

Jauhamiskarkeutta säädetään reikälevyn kokoa vaihtamalla. Oikein hienoa tulosta halutessa voit jauhaa massan kaksi tai useampia kertoja. Rustiikkisemmat makkarat ja maalaispateet jätetään karkeammiksi, burgeripihvit ja yleiskäyttöön sopiva jauheliha keskikarkeudella ja kaikista hienoimmaksi jauhetaan esim. hauki wallenberg- ja mousselinemassat.

lihamylly

Kuinka lihamylly puhdistetaan?

Käsikäyttöisen lihamyllyn peseminen on helppoa seuraavaa ohjeistusta noudattamalla. Vinkki: Voit ajaa palan leipää myllyn läpi jauhamisen jälkeen. Tämä työntää isoimmat liha- ja rasvajäämät ulos myllystä ja helpottaa pesemistä.

1. Pura mylly osiin.

lihamylly

2. Putsaa myllyn reikälevy ja terä ensin viileällä vedellä ja harjalla.

Hanasta valutettu liian kuuma vesi saa lihan proteiinin tarttumaan kiinni hanakasti levyyn ja pahimmassa tapauksessa joudut putsaamaan kaikki reijät yksitellen hammastikulla. Varsinkin kalan proteinii jämähtää yllättävän matalassa lämpötilassa.

3. Tiskaa kaikki osat lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella.

4. Huuhtele ja kuivaa varsinkin valurautaosat huolellisesti.

lihamylly

5. Öljyä terä ja reikälevy kevyesti ruokaöljyllä, jotta ne eivät ruostu säilytyksessä.

lihamylly

Lihamyllyn käyttö voi tuntua vaikealta ja varsinkin myllyn peseminen askarruttaa monia. Lihan jauhaminen liian lämpimänä voi aiheuttaa myös sen verran hampaiden kiristelyä, että koko homma voi jäädä vain yhteen kertaan. Reikälevyn putsaaminen reikä kerrallaan hammastikulla ei ole hauskaa.

Näitä ohjeita noudattamalla väistät pahimmat virheet, osaat pitää myllysi puhtaana ja kunnossa ja voit aloittaa lihan jauhamisen hyvillä mielin!