Mitä grillata?

Kovimmat grillaajat pitävät hiilet ja kaasut kuumana koko vuoden ympäri, mutta ilmojen lämmetessä alkaa grillaaminen nousta muidenkin mieleen. Kokosimme esittelyyn muutamat meidän suosikki grilliherkuista ja niiden valmistamiseen hyvin sopivat grillausvälineet verkkokaupastamme. Nouda siis kellarista tai varastosta lempigrillisi ja kutsu perhe ja kaverit takapihalle ja järkkää kunnon grillijuhlat!

Broilerin paistileikettä tai filettä grilliin

Rypsiöljyä, suolaa ja pippuria, barbeque mauste rubia ja kastiketta

Grillivartaina kannattaa käyttää litteitä metallisia varrastikkuja tai pistää grillattavat kahteen puiseen varrastikkuun. Näin toimiessa raaka-aineet eivät pyöri vartaassa grillatessa. Paistopelti on erittäin näppärä raaka-aineiden maustamisessa ja grillille siirtäessä. Ristikontaminaation vältät käyttämällä eri astioita raakojen ja kypsien käsittelyyn. Kanaa grillatessa paistomittari on ainoa tapa olla täysin varma onko tuote raaka vai kypsä. Täysin uusittu langaton digitaalinen paistomittari Meater 2 plus älypuhelin sovelluksella on tähän varma ja helppo apuri. Paistomittarista ei tarvitse kuitenkaan maksaa maltaita sillä edullisemmallakin pärjää. Silikonisuti toimii hyvin öljyn ja bbq soosin levittämiseen ja sirotinpurkilla ripottelet suolan, bbq rubin ja muut mausteet helposti ja tasaisesti.

Tee näin:

Levitä lihat paistopellille ja mausta suolalla.

Rullaa paistileikkeet tasaisiksi pötköiksi ja pujota grillivartaisiin. Levitä silikonisudilla lihojen päälle öljyä ja ripottele lemppari rubisi päälle

Valmistele grilli kahden alueen grillaamista varten. Sytytä kaasugrillistä vain toisen puolen liekki tai sytytä grillihiilet ja kasaa ne toiselle puolelle grilliä. Aloita grillivartaiden grillaaminen villeämmältä puolelta. Sudi barbeque kastiketta pintaan ja grillaa kunnes paistomittari näyttää 70 astetta.

Ota lopuksi väriä pintaan kuumalla puolella. Kääntele vartaita usein jotta kastike ei pala. Anna huilata hetki niin että sisälämpö nousee toivottuun sisälämpötilaan. Näin filekin pysyy mehukkaana. 

Jättikatkaravun pyrstöjä, kalaa

Rypsiöljyä, suolaa, pippuria, sitruunaa, valkosipulia

Kalan grillaaminen on pikaruokaa parhaimmillaan! Kalafileet ja katkaravut valmistuvat grillatessa nopeasti ja helposti kun käytät apuna halsteria. Halsterissa kääntäminen onnistuu näppärästi. Voit käyttää kokonaista suomustettua kalaa, medaljonkeja tai filettä. Halsterissa on myös helppo grillata jättikatkaravut. Ei enää ritilän väliin pudonneita rapuja! Kokeile rohkeasti myös vaikka mustekalaa.

Tee näin:

Mausta kalafileet ja katkaravut suolalla, pippurilla, valkosipulilla  ja sitruunamehulla.

Öljyä halsterin ritilät ja asettele merenelävät paikalleen. 

Grillaa grillin kuumalla puolella ja käännä usein. Kala ja varsinkin katkaravut kypsyvät nopeasti!

Hampurilaiset kuuluvat itseoikeutetusti takapihan grillijuhlien klassikoihin. Kaikilla on omat suosikkinsa juustoburgerista monikerroksisiin täytetorneihin. Viimeaikoina huipputrendikkääksi noussut smash burger on jo monille tuttu, mutta oletko testannut Juicy Lucya?

Hampurilaisten valmistamisessa kannattaa panostaa muutamaan hommaa helpottavaan välineeseen. Pihvimuotti tai prässi auttaa tekemään tasakokoisia pihvejä. Paistomittarilla varmistat juuri oikean kypsyyden ja hampurilaistaskusta tarjoilet burgerit tyylillä. Valurautapannu tai -parila on kuumuuden kestävänä hyvä valinta smash burgereiden painamiseen jos grillissäsi ei ole parilalevyä vakiona.

Juicy Lucy

Amerikan Minneapolisin osavaltion lahja juustoburgereiden ystäville ympäri maailman! Juicy Lucy pihvi täytetään juustolla ennen paistamista. Lacorin pihvimuotilla teet tasalaatuiset pihvit joissa on juuri oikea määrä juustoa. Muotin sisäosalla teet myös alkupaloiksi tai välinäppäseksi mainiosti sopivat sliderit.

Smash burger

Pihviprässillä kuumaa paistinpannua tai parilalevyä vasten painamalla saat smash burger pihveistäsi sopivan litteät ja todella rapeat. Laita prässin ja pihvin väliin leivinpaperi niin pihvi ei tartu prässiin.

Smash burger ja Juicy Lucy

Jauhelihaa, juustoa, hampurilaissämpylöitä. Majoneesia, sinappia ja ketsuppia. Suolakurkkua, salaattia, tomaattia, sipulia ja muita täytteitä oman maun mukaan.

Tee näin:

Punnitse tai jaa silmämääräisesti valitsemasi jauheliha annoskokoiseksi ja käytä pihvimuottia slidereiden, perus burgereiden ja Juicy Lucyjen muotoiluun. Täytä Lucyt juustolla. Perinteisesti näihin laitetaan oranssia amerikkalaista sulatejuustoa, mutta voit toki käyttää omaa suosikkiasi. Pyöritä smash burgeripihvit palloiksi. Pilko, siivuta ja laita valmiiksi haluamasi vihannekset ja maustekastikkeet.

Lämmitä parilalevy tai valurautapannu grillissä. Nosta smash burger pihvit pallona kuumalle pannulle, laita pala leivinpaperia päälle ja paina smash burger pihvipärssillä litteäksi. Muista käyttää patakintaita! Käännä pihvit ja laita siivu juustoa sulamaan pihvin päälle. Juuston sulattamisen apuna voit käyttää paistokupua. Laita kuhunkin smash burgeriin kaksi ohutta pihviä. Grillaa Juicy Lucyt grillin kuumalla puolella. Paahda sämpylät. Täytä hampurilaiset haluamillasi täytteillä ja tarjoile sanomalehtikääreistä. Varoitus! Juicy Lucy pihvin sisällä on KUUMAA sulaa juustoa. Anna pihvin huilata hetki pidempään etteivät vieraasi polta suitaan.