Ylioppilas- ja valmistujaisjuhlat

Keväällä juhlitaan perinteisesti valmistuneita opiskelijoita. Kokosimme blogiin keväisten juhlien tarjoiluun sopivien leivonnaisten valmistuksessa helpottavia leivontavälineitä esittelyyn.

Hyvät leivontavälineet ovat kaiken miellyttävän tekemisen ja harrastamisen pohja ja leivonnassa tämä korostuu entisestään. Leivonta on usein enemmän kemiaa, kuin sävellystä, joten raaka-aineiden mittaamisessa ja lämpötilojen hallinnassa kannattaa olla tarkkana. Valmistujaisten ja ylioppilasjuhlien tarjoilujen onnistumisen avuksi kannattaa hankkia ainakin nämä välineet:

Tarkka digitaalinen keittiövaaka on tärkeä työkalu leivonnassa, sillä se tarjoaa tarkemman mittauksen kuin desimitat. Esimerkiksi jauhojen tai sokerin määrä voi vaikuttaa merkittävästi taikinan koostumukseen ja lopputulokseen. Jauho voi imeä kosteutta ympäristöstään, mikä voi lisätä sen tilavuutta. Lisäksi  kuivat aineet voivat tiivistyä tai puristua kuljetuksen tai varastoinnin aikana, mikä vaikuttaa  myös tilavuuteen. Keittiövaaka mahdollistaa tarkemman, painoon perustuvan ja toistettavamman mittauksen, mikä auttaa varmistamaan tasaisen laadun joka kerta. Lisäksi keittiövaaka on monikäyttöinen työkalu, jota voi käyttää myös muiden raaka-aineiden punnitsemiseen. 

Digitaalista keittövaakaa valitessa kannattaa ottaa huomioon riittääkö resepteihisi yhden gramman tarkkuus vai  tarvitsetko kenties tarkkuusvaakaa, joka mittaa gramman kymmenyksien tarkkuudella. Tarkka keittiövaaka sopii loistavasti leivontaan, tarkkaan ruuanlaittoon ja myös molekyylikeittiöstä innostuneille.

Perinteiseen mittaamiseen mittakannu ja desimitta toimivat ilman paristoja aina. Mittakannuksi kannattaa valita malli jossa on paljon eri mitta-asteikoita ja se on valmistettu kestämään aikaa ja käyttöä. Nykyisessä hektisessä internet ajassa luetaan yhä enemmän muilla kuin grammamitoilla kirjoitettuja reseptejä ja ohjeita. Siksi ei ole pahitteeksi että valikoimasta löytyy mittakannu myös cups ja ounce mitoilla. 

Silikoninen leivonta-alusta on todella monikäyttöinen apuväline keittiössä. Leivonta-alusta suojaa pöytälevyä sotkuilta, on liukumaton ja taikinat irtoavat helposti alustasta. Silikoninen leivonta-alusta sopii käytettäväksi leivonnan lisäksi leivinpaperina uunissa ja alusta on helppo pestä juoksevan veden alla tai astianpesukoneessa. Torttutaikinan kauliminen ja varsinkin nostaminen piirakkavuokaan helpottuu huomattavasti leivonta-alustan avulla käärimällä taikina kaulimen ympärille.

Leivontamuotti on erittäin kätevä apu taikinan leikkaamiseen. Leivontamuotti mahdollistaa tarkkojen kuvioiden leikkaamisen taikinasta. Yhdistämällä erilaisia kuvioita vain mielikuvitus on rajana kakkujen ja piiraiden muotoilussa ja koristelussa. Muotilla luot ammattimaisen näköisiä koristeita herkkuihisi ja lisäksi leivontamuotit sopivat hyvin myös lasten kanssa leipomiseen. Kirjainmuotti ja numeromuotti on saatavissa muottisettinä, joilla leivonnaisista saa hyvinkin henkilökohtaisia. Kokeile rohkeasti eri muotoja ja malleja ja katso mitä kaikkea voit saada aikaan!

Hyvään paistomittariin kannattaa panostaa koska tarkka digitaalinen paistomittari poistaa tarpeen arvioida ruoan kypsyyttä koskettamalla tai silmämääräisesti arvioimalla. Näin vältetään myös uunin turhaa availua ja varmistetaan johdonmukaisempi lopputulos. Joissain uuneissa analogiset säätönupit ja vaihteleva termostaatti voivat tehdä tarkan lämpötilan säätämisen hankalaksi. Paistomittarilla joka mittaa samalla myös uunin lämpötilaa saat aina tarkan lukeman uunisi todellisesta lämpötilasta.

Paistopelti ritilällä mahdollistaa ilman kiertämisen jotta saat rapeamman lopputuloksen tavallisessakin uunissa. Jäähdytysritilä jäähdyttää kakut ja leivonnaiset tasaisesti. Näitä voit myös käyttää koristelussa esimerkiksi suklaa- tai muiden kuorrutteiden valuttamiseen kakun päälle laittamalla leivinpaperin ritilän alle.

Valikomastamme löydät myös kakkujalat, kakkukuvut ja kakkualustat valmistukseen ja tarjoiluun. Pyörivä kakkualusta helpottaa kakun koristelun pohjustamisessa palettiveitsellä tai leipurin lastalla. Pursotuspussi ja muutama eri mallinen ja kokoinen tylla riittää yksityiskohtaisempienkin koristelujen luomiseen, joissa vain mielikuvitus on rajana. Kakunsiirtoalusta ja pahvinen kakkualusta helpottavat luomuksesi siirtämisessä juhlapaikalle ja kakkukupu pitää hyönteiset loitolla puutarhajuhlissa.