Mandoliinilla työskentelet nopeasti ja tarkasti

Mikä on mandoliini?

Kun ei puhuta italialaisesta kielisoittimesta vaan keittiövälineestä, niin mandoliiniksi kutsutaan vihannesleikkuria, jolla leikataan hedelmistä ja vihanneksista halutun paksuisia viipaleita tai suikaleita, jotka putoavat leikkurin alapuolelle asetettuun astiaan tai leikkuulaudalle. Mandoliini nopeuttaa työskentelyä keittiössä ja auttaa saamaan leikatusta tuotteesta tasalaatuista. Mandoliinilla saadaan helposti aivan läpikuultavan ohutta siivua, jonka leikkaaminen veitsellä on todella haastavaa. Hyvässä mandoliinissa on säädettävä terä joten samalla leikkurilla onnistuu eri paksuisten viipaleiden leikkaaminen. Mandoliinilla on helppo leikata esim. ohuet juuressipsit, perunaviipaleet laatikoihin, herkkusienet kastikkeisiin tai pitsaan ja kaalisuikaleet kaalisalaattiin.

Mandoliinissa kannattaa panostaa terän laatuun

Mandoliinin tärkein ominaisuus on leikkausterän laatu. Mitä parempi ja terävämpi terä on sitä helpommin ja nopeammin leikkaaminen sujuu. Hyvän mandoliinin terä menee leikkaussuunnassa viistosti, jotta se leikkaa ikään kuin veitsen tavoin viiltämällä. Laadukkaalla terällä varustetulla mandoliinilla leikkaaminen on vaivatonta ja laadukkaasta teräksestä valmistettu terä pysyy terävänä paljon pidempään. 

Mandoliinin terää kannattaa suojella laadukkaan veitsen tavoin pesemällä mandoliini käsin ja välttämällä terän kolhimista. Hyvissä malleissa leikkuuterä voidaan myös tarvittaessa irrottaa ja teroittaa tai vaihtaa uuteen. Mukana tulee usein viipalointiterän lisäksi eri kokoisia suikalointiteriä, joilla teet helposti tasalaatuisia eri paksuisia suikaleita esim. wokkeihin tai kiusauksiin. Alla olevalla videolla esitellään terälaadultaan ylivertainen Benriner-mandoliini, joka on kestosuosikki etenkin ammattikeittiöissä.

Mandoliinin käyttäminen on yksinkertaista

Hyvissä mandoliineissa on paksuudensäätö, joten niillä saadaan leikattua eri paksuisia siivuja tai lastuja eri käyttötarkoituksiin. Osassa mandoliineja paksuudensäätö tapahtuu porrastetulla asteikolla noin millimetrin välein, mutta esim. Benrinerillä säätö on kokonaan porrastamaton. Mandoliinilla onkin helppo leikata esimerkiksi perunat kiusauksiin, munakoisot moussakaan, herkkusienet kastikkeisiin tai läpikuultavat retiisisiivut annosten koristeluun. Suikalointiterillä teet näppärästi tasakokoista tikkua ranskanperunoiksi, porkkanaa dipattavaksi tai vaikka wokattavat vihannekset aasialaisiin annoksiin tuoreista vihanneksista ja juureksista.

Gefun Stando-mandoliinilla leikataan pystyasennossa kätevästi suoraan keräysastiaan.

Käytä kevyttä painetta terää vasten, kun leikkaat pehmeitä tuotteita kuten tomaattia tai sipulia, niin saat leikattua tasaista jälkeä helpoiten. Liian kovaa painamalla leikattava tuote jumittuu helposti terään. Kovemmat juurekset, kuten porkkana vaatii jämäkämpää otetta, mutta käytä mahdollisimman kevyttä painetta terää vasten, niin työskentely sujuu sulavasti.

Hyvä tapa toimia on aloittaa leikkaaminen tukevalla otteella siivutettavasta tuotteesta ja noin puolen välin kohdalla ottaa sormisuoja käyttöön. Sormisuojan käyttö mandoliinin kanssa on erittäin suotavaa, koska hyvän mandoliinin terä leikkaa myös varomattoman käyttäjän sormet tehokkaasti. Viimeisiin siivuihin esimerkiksi peruna kannattaa kääntää tasainen puoli sormisuojaa vasten, jotta saat loppuun asti tasakokoista siivua.

Gefun Violi 2.0 on hintaluokassaan erinomainen mandoliini laadukkaalla terällä.

Mitä hyvästä mandoliinista tulisi löytyä?

Mandoliinia hankkiessa kannattaa ensisijaisesti kiinnittää huomiota leikkaavan terän laatuun. Mandoliinin terän tulisi olla viistossa, jotta se leikkaa tasaisesti kuten veitsen terä, ja jos terän saa irroitettua teroittamista varten niin sen parempi! Työturvallisuuden vuoksi mandoliinissa tulisi aina olla jokin liukueste tai tuki, jonka ansiosta se pysyy leikatessa paikallaan, ja tämän lisäksi sormisuoja, jolla saadaan kanttipalatkin leikattua turvallisesti. Mandoliinin terän tulisi olla säädettävä eri paksuisien lastujen leikkaamiseksi ja siitä tulisi löytyä myös erikokoisia suikaleteriä. Kuitenkin mitä vähemmän mandoliinissa on irtoavia osia, sitä helpompi se on puhdistaa nopealla käsin pesulla käytön jälkeen. Kun edellämainitut perusasiat ovat kunnossa, on mandoliinin valinta pitkälti siitä kiinni mikä sopii omaan käteen parhaiten ja on kooltaan sopiva. Tutustu siis vaihtoehtoihin ja hanki itsellesi mandoliini helpottamaan työskentelyä keittiössä!