Kahdeksan tärkeintä työvälinettä cocktailien valmistamiseen

Juomasekoitusten eli cocktailien valmistamisessa tarvitaan oikeat työvälineet, mutta jo muutamilla perustarvikkeilla saadaan valmistettua suurin osa juomista ammattimaisesti. Tässä artikkelissa on esitelty kahdeksan tärkeintä työvälinettä, joilla pärjää sekä kotona cocktaileja harrastava, kuin ammattilainenkin.

1. Boston shaker

Niin koti- kuin ammattibaareissa juomaravistin eli shaker on kaikista tärkein työväline. Shaker on pääosassa raskaita ainesosia sisältävien juomien valmistuksessa. Shakerissa ravistamalla saat sekoitettua vaikeasti sekoittuvatkin aineet, kuten kerman, kananmunan, siirapit ja liköörit tasaiseksi ja kuohkeaksi. Shaker on varmasti jokaisen baarin ja kotibaarin tärkein hankinta, sillä ilman sitä ravistettuja juomia on vaikea valmistaa.

Perinteinen shaker eli niin kutsuttu cobbler koostuu yleensä teräksisestä alaosasta, sisäänrakennetusta siivilästä ja korkista ja se voikin olla hyvä hankinta sellaiselle joka haluaa nuo kaikki kolme helposti samassa paketissa.

Ammattipiireissä suositumpi on Boston shaker, joka koostuu vain teräksisestä alaosasta ja lasiosasta, jotka painetaan ravistaessa yhteen. Siivilä Boston shakeriin hankitaan erikseen. Boston shaker on suositumpi malli kiireisessä käytössä, sillä se on ylivoimaisen nopea ja yksinkertainen käyttää sekä puhdistaa. Jos ei halua sijoittaa nokalliseen sekoituslasiin, voi Boston shakerin alaosaa varsin hyvin käyttää myös sekoituslasina valmistaessa juomia, joita ei ravisteta ollenkaan. Boston shaker suljetaan painamalla lasiosa pienessä kulmassa vasten teräksistä alaosaa ja avataan kevyellä napautuksella teräsosan kylkeen.

2. Cocktailsiivilä

Juomia ravistaessa tulee shakerissa käyttää jäitä, jotta juoma jäähtyy ja sen sekaan sulaa vähäinen määrä vettä, joka auttaa makuja pyöristymään. Cocktailsiivilän avulla jääpalat saadaan siivilöityä pois, kun juoma kaadetaan shakerista lasiin tarjolle. Shakerissa saatetaan käyttää ravistaessa myös erilaisia marjoja tai hedelmiä, joiden sattumat täytyy saada siivilöityä valmiista cocktailista pois. Etenkin baarialan ammattilaiset käyttävät usein cocktailsiivilän lisäksi vielä pientä todella tiheää siivilää, jotta pienimmätkin sattumat saadaan juomasta pois.

3. Alkoholimitta eli jigger

Cocktaileja voi toki valmistaa myös fiiliksellä mittaamatta raaka-aineita tarkasti, mutta mikäli haluaa kokeilla uusia reseptejä ja valmistaa suosikkicocktailin juuri niinkuin on tottunut sen nauttimaan, kannattaa käytössä olla alkoholimitta eli jigger. Alkoholimittoja löytyy useita eri kokoja, mutta ensimmäiseksi kannattaa hankkia kaksipuolinen mitta, jossa on 2cl ja 4cl mitat, sillä suomenkielisissä resepteissä nämä mitat ovat useimmin käytössä.

4. Cocktailsurvin eli muddler

Cocktailsurvimella saadaan irroitettua juomiin makua hedelmistä, marjoista, yrteistä tai muista kiinteistä raaka-aineista. Tyypillisiä cocktailsurvimen käyttötilanteita on, kun halutaan saada aromit irti limestä Cuba libreen, mintusta mojitoon tai murskata sokeripalan old fashionedin pohjaksi.

5. Baarilusikka

Baarilusikkaa tarvitaan juomien ja miksereiden sekoittamiseen, kun halutaan sekoituksen jäävän kirkkaaksi. Voit hankkia sekoitusta varten erillisen sekoituslasin kaatonokalla, mutta shakerin kannullakin pärjää. Baarilusikkaa pitkin valuttamalla rakennat myös näyttävät kerrokset drinkkeihin.

6. Baarimatto

Baarimatolla sekoitat juomat sotkematta työtasoa, sillä ylimääräiset nesteet valuvat sen nystyräisen pinnan uumeniin, ja maton kitkainen kumipinta auttaa pitämään tarvikkeet sekä lasit pystyssä ja paikallaan.

7. Kaatonokka

Kaatonokalla annostelet mittaan tarkasti juuri oikeat määrät juomia. Kaatonokan kiinnitysosa soveltuu useimpiin pulloihin, joten niitä voi käyttää niin alkoholeille kuin siirapeille. Kapeammalla eli hitaammalla nokalla vältät liiat lurauttelut tiukemman tavaran kanssa. Likööreille voit käyttää myös läpällistä nokkaa, jonka tarkoitus on pitää kärpäset poissa pullosta. 

8. Jääpalapihdit

Jäitä kuluu cocktaileja valmistaessa ja tarjoillessa suuria määriä. Jääpalapihdit auttavat saamaan jääpaloista napakan otteen, sekä pitämään homman hygienisena.

Muita hyödyllisiä apuvälineitä cocktailien valmistuksessa

Cocktaileja valmistaessa jääpalat ovat olennaisessa osassa ja erilaisiin juomiin kannattaakin kokeilla eri muotoisia ja kokoisia jääpaloja. Tarjoiluun käytettävät jääpalat kannattaa olla mielellään isompia, koska isompi kuutio sulaa hitaammin ja siten laimentaa juomaa vähemmän. Ehdit siis helteelläkin nauttia pidempään oikeasta sekoitussuhteesta ja mausta. Erilaisia juomia varten kannattaa hankkia tarjoiluun soveltuvia laseja sekä pillejä ja juomien koristeluun laadukas mikroteräraastin sekä kuorija ovat oleellinen apuväline. Sitrukset ja sitruspohjaiset siirapit tuovat juomiin mukavasti happoa, joten enemmän cocktaileja valmistavalle sitruspuristin on todella kätevä työväline. Katkeruutta juomiin saadaan lisättyä eri bittereillä tipoittain bitterpullosta. Alta pääset katsomaan kaikki Chez Mariuksen baaritarvikkeet.