Kaasupolttimen käyttö ruoanlaitossa

Kaasupoltin on yksi niistä keittiövälineistä, joka ei missään nimessä kuulu välttämättömiin hankintoihin, mutta on kuitenkin useita reseptejä joissa se on välttämättömyys ja useita sellaisia reseptejä joiden toteuttamisesta kaasupoltin tekee huomattavasti helpompaa. 

Useimmiten ajatus kaasupolttimen hankkimiseen lähtee halusta valmistaa Creme bruleeta kotona. Suurin osa asiakkaistamme tuleekin kyselemään kaasupolttimen perään tällä tarkoituksella. Sokerin paahtaminen bruleen pintaan onkin käytännössä mahdotonta ilman kaasupolttimen kuumaa ja tarkkaa liekkiä, mutta olisi sääli, jos poltin jäisi tämän jälkeen toimettomana kaappiin. Laadukas kaasupoltin tarjoaa tämän lisäksi useita käyttötarkoituksia ja alta löydät niistä muutamia esimerkkejä.

Maillard-reaktio tekee ruoasta herkullista

Kun minkä tahansa proteiinin sisältämät sokerit ja aminohapot kohtaavat riittävän kuumuuden syntyy niin sanottu Maillard-reaktio, jolla ruokaan saadaan lihaisia, paahdettuja, pähkinäisiä ja karamellisia aromeja. Kansankielellä voidaan käyttää termiä ruskistaminen. Kaasupolttimella raaka-aineita voidaan ruskistaa tarkasti esimerkiksi vain tietystä kohtaa, tai kypsentämättä raaka-ainetta liikaa jolloin saadaan aikaan uusia mielenkiintoisia makuja. 

Monelle on tuttu etenkin japanilaisista ravintoloista tekniikka, jossa kalan pintaan saadaan vienon paahteinen maku paahtamalla pintaa kuumalla liekillä kuitenkaan kypsentämättä kalaa kokonaan. Kaasupoltin onkin loistava apuväline sushin, sashimin, tatakin jne valmistamiseen, missä tarkoituksena on saada raaka-aine paahdettua vaan pinnasta, jättäen se sisältä täysin raa’aksi. 

Kasvisten paahtaminen

Useat etenkin Lähi-idässä suositut reseptit vaativat kasvisten pinnan huolellista paahtamista, joka tehdään perinteisesti grillissä. Kotona grillaaminen ei ole usein mahdollista ja pannulla paahtaminen on tuskainen ja savuinen tie. Kaasupolttimella saa kuitenkin helposti paahdettua kasvikset ja voit valmistaa esim. Mutabalia ja Muhammaraa saaden autenttisen maun kotikonstein. Myös paprikoiden kalttaaminen käy helposti paahtamalla kuoret kaasupolttimella. 

Juuston sulattaminen burgeriin

Täydellinen juustohamppari vaatii pihvin, jonka päällä herkullinen juusto on täysin sulanut ja valuva. Kotiolosuhteissa tämä voi olla joskus haastava valmistaa ja vaatii vähintään uunin lämmittämisen. Kaasupolttimen avulla voit paistaa hampurilaispihviä pannulla toiselta puolelta ja sulattaa samanaikaisesti juuston pihvin päälle toiselta puolelta polttimella. 

Kaasupolttimen täyttäminen

Kaasupoltin toimii tavallisella tupakansyttimessäkin käytettävällä butaanikaasulla, jota saa tavarataloista, kioskeilta ja huoltoasemilta. Täyttöpullojen mukana tulevia muovisia adaptereita ei tarvitse kaasupolttimien täyttämiseen. Poltin täytetään pitämällä sekä täyttöpullo että poltin ylösalaisin ja painamalla venttiilit tiiviisti yhteen. Kun kaasua pärskii venttiilin välistä, on poltin täynnä.

Lisää ideoita kaasupolttimen hyödyntämiseen keittiössä:

Viimeistele juustoiset gratiinit

Kaasupolttimella juusto saadaan gratinoitua eri ruokien pintaa täydellisesti ruskistettuna. Viimeistele Mac n cheese, perunagratiini tai ranskalainen sipulikeitto paahtamalla ruokaan kaasupolttimella täydellisen paahteinen juustopinta.

Sous vide tuotteiden ruskistaminen 

Sous Vide kypsennys on viime vuosina yleistynyt myös kotikeittiössä laitteiden hintojen pudottua. Vakuumissa matalalla lämmöllä kypsentäessä liha tai muu proteiini tuodaan hitaasti juuri haluttuun lämpötilaan. Kaasupoltin on hyvä kaveri Sous Vide -tekniikalla kypsennettäessä, jotta proteiinin pinta saadaan ruskistettua nopeasti vakuumikypsennyksen jälkeen.

Lisää paahteisuutta jälkkäreihin

Creme bruleen lisäksi kaasupoltin auttaa lisäämään paahteista makua myös muihin jälkiruokiin. Esimerkiksi uunijäätelön tai marenkipiirakan pinnan paahtamisesta kaasupoltin tekee nopeaa ja helppoa.