Puisen leikkuulaudan käyttö ja huolto

Kuinka hoidan massiivipuista leikkuulautaa oikein?

Puinen leikkuulauta on käytännöllisyyden lisäksi tyylikäs ja veitsiystävällinen valinta keittiöön. Oikein hoidettuna puinen leikkuulauta on hygieeninen, todella kestävä ja tukeva leikkuualusta. Puiset leikkuulaudat tarjoavat myös paljon etuja, kuten se, että veitset eivät tylsisty yhtä nopeasti kuin muovisella, niitä ei tarvitse vaihtaa uusiin usein, sekä ne toimivat kauniina sisustuselementteinä. Puusta ei irtoa mikromuovia, toisin kuin muovisista leikkuulaudoista.

Puisen leikkuulaudan laudan öljyäminen

Puu on materiaalina huokoinen ja kuivuneena se imee sisäänsä leikatuista tuotteista lähteviä nesteitä, hajuja ja makuja. Tämän estämiseksi puulautoja pitää säännöllisesti hoitaa öljyämällä. Öljy imeytyy puun huokosiin ja täyttää ne estäen näin ei toivotun materiaalin imeytymisen puuhun. Uusi puinen leikkuulauta kannattaa aina öljytä hyvin ennen käyttöönottoa ja käsittely on hyvä toistaa käytön mukaan noin puolen vuoden välein tai aina tarvittaessa. 

Näin öljyät puisen leikkuulaudan

Käytä pellavaöljyä tai parafiiniöljyä. Tavalliset ruokaöljyt, varsinkin oliiviöljy, alkavat ajan mittaan haisemaan eltaantuneelta. Parafiiniöljy on näistä huolettomin vaihtoehto, koska se ei ole itsestään syttyvää niin kuin pellavaöljy. 

Levitä öljyä reilusti laudan kaikille puolille, Voit käyttää talouspaperia tai nukkaamatonta liinaa.

2. Anna öljyn imeytyä puupintaan mielellään yön yli siten, että lauta on pystyasennossa. Toista käsittely, kunnes lauta ei enää ime itseensä öljyä.

3. Kuivaa lauta ylimääräisestä öljystä.

4. Öljyä lautaa säännöllisesti puolen vuoden välein ja aina jos laudan pinta tuntuu käteen kuivalta ja karhealta.

Öljyämisen tarvetta voi myös testata ripottelemalla laudalle muutaman pisaran vettä. Jos pisarat jäävät laudan pinnalle pyöreinä helminä kaikki on ok. Jos pisarat leviävät pitkin lautaa ja varsinkin jos ne imeytyvät laudan sisään, on aika öljytä lauta uudestaan.

Jos lautaan pintaan tulee ajan mittaan viiltoja tai muuta vahinkoa voi laudan pinnan hioa hiekkaparilla tasaiseksi. Hiomisen jälkeen lauta tulee öljytä huolellisesti! 

Puulaudan peseminen

Voimakkaat pesuaineet poistavat tehokkaasti rasvaa. Tämä on puulaudan kannalta huono asia koska ne poistavat myös tehokkaasti tärkeätä öljyä laudasta. Käytä siis mahdollisimman vähän pesuaineita aina kun mahdollista äläkä koskaan pese puulautaa astianpesukoneessa.

Vihannesten leikkaamisen jälkeen hyvin öljytyn laudan puhdistamiseen riittää pyyhkiminen kostealla liinalla. Lihan tai kalan leikkaamisen jälkeen laudan voi pestä nopeasti tiskiharjalla juoksevan kuuman veden alla. Vältä liottamasta varsinkin laudan päätyjä vedessä. Kuivaa laudan pinta pesun jälkeen ja laita se kuivumaan pystyasentoon siten, että molemmat pinnat pääsevät kuivumaan yhtäaikaisesti, jotta vesi ei pääse imeytymään lautaan. Jos laudan sisään imeytyy vettä lauta voi haljeta tai vääntyä.

Jos lautaan imeytyy värjäytymiä tai ei toivottuja hajuja, ripota laudan pinnalle karkeaa merisuolaa ja hiero suolaa puoliksi leikatun sitruunan leikatulla sivulla. 

Suosittuja puisia leikkuulautoja valikoimassamme: