Painekattila, toiselta nimeltään painekeitin, on mainettaan parempi keittiöväline, jolla säästät aikaa, energiaa ja rahaa.
Painekattilan suurimpia etuja on, että se lyhentää merkittävästi ruoanlaittoaikaa. Painekattilassa veden kiehumispiste nousee yli 110 asteeseen mikä kohottaa lämpötilaa kattilan sisällä ja nostaa ruoan hautumisnopeuden jopa kaksin- tai kolminkertaiseksi. Tämä tekee painekattilasta erityisen kätevän kiireiseen arkeen. Tavallisessa kattilassa pitkään haudutettava lihapata voidaan valmistaa painekattilassa nopeasti myös arki-iltana.
Energiansäästö on myös tärkeä käyttöperuste, sillä normaalisti pitkän kypsymisajan vaativat ruoat kypsyvät vähemmällä energialla. Säästät siis myös sähkölaskussa. Hyviä raaka-aineita ja terveellisyyttä arvostavaa puhuttelee myös se, että painekattilassa kypsennetyn ruoan maku, väri ja ravintoaineet säilyvät perinteistä kypsennystä parempina.
Painekattila tekee siis ruoanlaitosta nopeampaa, energiatehokkaampaa ja ravitsevampaa, mikä tekee siitä hyödyllisen työkalun keittiössä.
Lacor painekattilaa voi käyttää huoletta turvallisesti, koska niissä on hyvät varoventtiilit, jotka päästävät ongelmatilanteessa ylimääräisen paineen ulos.
Katsotaanpa seuraavaksi, miten painekattilaa käytetään turvallisesti.
Painekattilan toiminta perustuu höyryn muodostumiseen, joten nestettä on oltava riittävästi. Tarkista kattilasi merkinnöistä tai ohjekirjasta mikä painekattilasi minimi ja maksimi nestemäärä on. Liian pieni nesteen määrä vaikeuttaa tarvittavan höyryn muodostumista ja pahimmillaan kattila voi palaa pohjaan. Painekattilaa ei saa myöskään täyttää liian täyteen. Yleensä kaksi kolmasosaa kattilan tilavuudesta on maksimi, ja jos keität ruokaa joka laajenee (kuten linssit tai pavut), täytä kattila vain puolilleen. Noudata siis annettuja ohjeita tarkasti niin kaikki sujuu hyvin.
Sulje painekattilan kansi kunnolla varmistaen, että tiiviste on paikallaan. Lacorin painekattiloissa on selkeä merkki siitä, milloin kansi on kiinnitetty oikein. Painekattilassa on usein valinnainen säätö paineelle, kuten matala tai korkea paine. Valitse reseptisi mukaan oikea asetus.
Aseta kattila liedelle ja kytke keskilämpö päälle. Kun painetta muodostuu kattilaan, venttiilistä tulee höyryä ja pihisevää ääntä. Kun paine kattilassa on saavuttanut maksimitason, paineen osoitin, useimmissa malleissa kattilan kannessa oleva värillinen tappi, pomppaa ja jää ylös. Alenna lämpöä nyt niin, että kattila säilyttää paineen mutta ei tuota liikaa höyryä.
Ruoan valmistuttua paine tulee vapauttaa ennen kuin kannen voi avata. Voit antaa paineen hälvetä luonnollisesti vain antamalla kattilan jäähtyä itsekseen, jolloin paine kattilasta häviää noin 10-20 minuutin kuluessa. Nopeampi tapa avata kansi on nostaa varovasti koko kattila tiskialtaaseen ja valuttaa kylmää vettä kannelle. Kun paine on täysin poistunut (tarkista, että painekattilan paineventtiili on laskenut alas), voit avata kannen varovasti. Ole varovainen sillä kansi voi olla kuuma ja sisällä saattaa olla kuumaa höyryä.
Anna painekattilan jäähtyä ja puhdista se käytön jälkeen. Erityisesti tiiviste ja venttiilit kannattaa tarkistaa ja puhdistaa huolellisesti, jotta ne toimivat kunnolla seuraavalla käyttökerralla.
Karjalanpaisti painekattilassa:
- Noin kilo karjalanpaistilihoja
- Vehnäjauhoa, suolaa, kokonaisia mustapippureita, laakerinlehtiä
- Sipulia, valkosipulia ja porkkanaa
- Lihalientä
Kuutioi lihat ja taputtele ne tarvittaessa kuivaksi puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Pöyräytä lihat vehnäjauhoissa.
Ruskista lihat öljyssä painekattilassa erissä ja nosta sivuun.
Kuullota kasvikset painekattilassa ja lisää lihat kattilaan.
Deglaseeraa kattilan pohjalle muodostunut fondi lihaliemellä ja lisää lientä niin, että lihat juuri peittyvät. (Pidä huoli, että painekattilassa on kattilan mallin mukaan tarvittava määrä nestettä.)
Kiehauta liemi ja kuori pinnalle mahdollisesti nouseva vaahto pois reikäkauhalla.
Lisää kattilaan pippurit ja laakerinlehdet.
Sulje kattila ja keitä paineella 30-45 minuuttia kunnes lihat ovat sopivan kypsiä. Avaa kattila vedellä jäähdyttämällä ja tarkista lihojen kypsyys. Tällä reseptillä kasvikset hajoavat sakeuttaen liemen, jos haluat kasviksesi napakampina lisää ne kattilaan vasta noin vartin ennen lihojen valmistumista.
Jos pata on liian laihaa voit poistaa osan liemestä kauhalla ja keittää lientä kasaan ilman kantta, kunnes koostumus on sopiva. Lisää suola vasta lopuksi ettei liemi kasaan kiehuessaan pääse liian suolaiseksi.
Tarjoa vaikka perunoiden ja salaatin kanssa.