Morttelista on moneksi

Mortteli, joka myös huhmareena tunnetaan on yksi maailman vanhimmista keittiövälineistä. Tuhansien vuosien ajan ruoan valmistus on sujunut hyvin primitiivisillä välineillä. Vasta teollinen vallankumous höyrykoneineen ja lopulta sähkölaitteineen toi laajalti kotikokin ulottuville muutakin kuin terän millä leikata, tulen millä kypsentää ja morttelin millä jauhaa ja sekoittaa raaka-aineet sekä mausteet. Nykyajan sähköiset blenderit ja leikkurit tekevät työstämisestä vaivattomampaa, mutta monessa tapauksessa perinteinen käsikäyttöinen mortteli loistaa edelleen. Siinä missä blenderi leikkaa raaka-aineet, mortteli taas murskaa ja jauhaa ne, jättäen ruokaan usein täyteläisemmän ja pehmeämmän aromin. Esimerkiksi valkosipulin maku muuttuu leikatessa aavistuksen verran kitkerämmäksi, kuin murskatessa. Myös pienien määrien jauhaminen onnistuu morttelissa paremmin, sillä vaikkapa ruokalusikallinen korianterinsiemeniä jää blenderissä helposti terien ulottumattomiin.

Miksi morttelia kannattaa käyttää?

Mortteli on todella monikäyttöinen työväline keittiössä ja siinä voi jauhaa kuivia mausteita, sekä valmistaa myös erilaisia maustetahnoja, yrttiöljyjä ja salaatinkastikkeita. Etenkin mausteita paljon käyttävän kannattaa hankkia mortteli, sillä kuivatut mausteet säilyttävät arominsa paljon pidempään kokonaisina, kuin jos ne ostetaan valmiiksi jauhettuina. Itse jauheutut mausteseokset antavat myös paljon enemmän vaihtoehtoja kokeilla ja muokata reseptejä.

Mortteleiden laaja kirjo

Yleisimmin morttelit valmistetaan joko kivestä tai marmorista, mutta myös keraamisia, teräksisiä ja valurautaisia vaihtoehtoja löytyy markkinoilta. Lähtökohtaisesti mitä karheampaa ja painavampaa materiaalia mortteli ja sen survin on, sitä helpommaksi se tekee raaka-aineiden murskaamisen, eli jos morttelin paino ei ole ongelma, kannattaa suosia kiveä, marmoria tai valurautaa. Koon puolesta mitä suurempi mortteli on, sitä helpommaksi se tekee työskentelyn, sillä raaka-aineet pysyvät morttelissa sisällä eivätkä lentele pitkin pöytiä. Tämän blogin kuvituksessa käytetty Gefun Crunchy -graniittimortteli on kaksipuolinen, jonka suurempi kulho on kätevä esim. lehtevien yrttipuskien murskaamisessa, kun taas pienessä kulhossa tulee näppärästi vähäinen määrä kuivamausteita.

Kokeile valmistaa morttelissa esimerkiksi:

  • Kuivamausteseokset kuten Ras el hanout, Togarashi, Five spice tai Barbeque Dry rubit
  • Aasialainen currytahna – murskaa raaka-aineita lisäten yksi kerrallaan niin saat parhaan lopputuloksen
  • Guacamole
  • Caesarsalaatin kastike – myös muiden salaatinkastikkeiden, aliolin ja vinaigrettien emulgointi käy morttelissa jauhamalla ensin kiinteät raaka-aineet ja lisäämällä öljyä pikkuhiljaa
  • Thaimaalainen Som Tam -salaatti valmistetaan perinteisesti morttelissa nuijimalla raaka-aineita varovasti, jolloin kasvisten mehut irtoavat ja maut sekoittuvat upeasti
  • Pestot ja yrttiöljyt

Loppupeleissä vain mielikuvitus on rajana siinä mihin morttelia voi käyttää ja etenkin mausteseoksia tehdessä kannattaa kokeilla rohkeasti oman mielen mukaan. Esimerkiksi Pohjois-Afrikassa yleinen Ras el hanout -mausteseos on jatkuvasti muuttuva maustekauppiaan “päivän parhaat” sekoitus, eikä yhtä kiveenhakattua reseptiä ole olemassa. Morttelia kannattaa siis käyttää rohkeasti erilaisten ruokien valmistamiseen ja kokeilla erilaisia mausteseoksia.