Liikkuvan kokin seitsemän tärkeintä työvälinettä

Kaikki me olemme joskus varmasti tuskailleet muualla, kun kotona ruokaa laittaessa miten vaikea on toteuttaa reseptejä, kun käden ulottuvilla ei ole kaikkea tarpeellista mihin on tottunut ja veitset on huonoja. Kokosimme seitsemän hyödyllisimmän tarvikkeen listan, jotka kulkevat helposti mukana ja takaavat helpon ruuanlaiton olit sitten mökillä, Airbnb:ssä tai kaverin luona kokkaamassa. Nämä tarvikkeet kannattaa ehdottomasti myös jokaisen uraansa aloittelevan ammattikokin hankkia ensimmäiseksi.

1. Veitsilaukku

Ammattikokki on tottunut roudaamaan veitsilaukkunsa työpaikalta toiselle, mutta kotikokille tulee harvemmin mieleen ottaa tarvikkeita mukaan reissuun. Mökillä tai kaverin luona ruokaa laittaessa tuskaillaan sitten huonoja veitsiä. Hankkimalla veitsilaukun, saa kuljetettua veitset ja oman keittiön tärkeimmät työvälineet aina mukana ja ruuanlaitto käy kodin ulkopuolellakin totuttuun tapaan. Veitsilaukusta kannattaa löytyä paikat vähintään neljälle veitselle ja taskuja myös atuloille ja muille työvälineille. Kuvassa näkyvä Yaxellin veitsilaukku 8:lle on ainakin huippuvalinta!

2. Kokkiveitsi

Keittiön ehdottomasti tärkein työväline on leveäteräinen kokkiveitsi, joka on hyvässä terässä. Omaan käteen hyvin istuvalla kokkiveitsellä leikkaa tarpeen tullen niin isot, kuin pienetkin raaka-aineet. Muillekin veitsille on keittiössä paikkansa, mutta esimmäiseksi kannattaa panostaa kunnon kokkiveitseen ja miettiä muita sitten myöhemmin. Jos kokkiveitseen haluaa panostaa kunnolla, kannattaa ehdottomasti harkita japanilaisen veitsen hankkimista.

3. Timanttilasta

Hyvä keittiöveitsi tulee pitää terävänä ja siksi mukana kannattaa kulkea joku veitsenteroitin. Chez Mariuksen kaksipuolinen timanttilasta sopii kaikkien keittiöveitsien teroittamiseen, on helppo ja nopea käyttää sekä pienen kokonsa ansiosta kulkee näppärästi mukana!

4. Mikroteräraastin

Mikroteräraastin on keittiön luottokalustoa ja tulee tarpeeseen useissa resepteissä. Hyvä raastin helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä ja samalla välineellä raastaa niin sitruksen kuoret, kovat juustot, valkosipulit, inkiväärit kuin kuivamausteet. Esimerkiksi hienoteräinen Microplane on klassikkoraastin, joka kannattaa hankkia ellei sitä vielä löydy!

5. Atulat

Teräksiset paistoatulat on paras apuväline paistamiseen sekä uppopaistamiseen ja korvaavat monessa kohtaa kömpelöt paistinlastat ja keittiöpihdit. Atulat toimii hyvin myös nostellessa raaka-aineita pannulle tai grilliin, sieltä pois tai vaikkapa lautaselle asettelussa. Chez Mariuksen 30cm atulat on monen kestosuosikki monikäyttöisyytensä takia.

6. Kuorimaveitsi

Omaan käteen sopiva ja hyvällä terällä varustettu kuorimaveitsi kannattaa kulkea mukana aina. Kuorimaveitsiä on niin poikittais-, pitkittäis- ja liikkuvilla terillä, joten itselle mieluinen kannattaa pitää mukana, jotta esivalmistelut käy nopeasti. Hyvällä kuorimaveitsellä saa myös näppärästi tehtyä erilaisia suikaleita kasviksista salaatteihin ja muihin ruokiin.

7. Digitaalinen lämpömittari

Digitaalisen lämpömittarin kanssa ei tarvitse arvuutella ja tunnustella lihojen ja kalojen kypsyysasteita, vaan saat aina kypsennettyä ne juuri oikeaan sisälämpötilaan. Hyvä digitaalinen lämpömittari toimii myös esim. frittiöljyn lämmön mittaamiseen tai veden lämpötilan mittaamiseen leivonnassa. Suomen lämpömittarin paistomittari on varma valinta ja sisältää myös ajastimen!