Näin kokoat itsellesi sopivan veitsisetin

Kauppojen hyllyiltä löytyy valtava valikoima hienosti pakattuja usein toinen toistaan laajempia veitsisettejä. Näihin on yleensä pumpattu mahdollisimman paljon tavaraa, jotta hintaa voidaan nostaa korkeammalle. Hienolta näyttävät lahjalaatikot voivat olla tarkemmin tarkasteltuna halpaa pahvia ja muovia ja niiden tuoma lisäarvo vähäinen. 12 osainen setti lahjalaatikossa kuulostaa kyllä hienolta ja juhlavalta, mutta onko näin laaja setti oikeasti tarpeellinen?

Me Chez Mariuksessa toki ymmärrämme paremmin kuin hyvin veitsikokoelman kasvattamisen ihan vaan siksi, että laadukkaat veitset ovat upeita työvälineitä, joita kelpaa katsella. Tässä artikkelissa kuitenkin katsotaan veitsiä minimalistisesta näkökulmasta ja keskitytään siihen miten pärjää keittiössä muutamilla hyvillä veitsillä. Keittiöveitsien kohdalla laatu korvaa ehdottomasti määrän ja jo yhdellä hyvällä yleisveitsellä pärjää suurimman osan ajasta. Kuitenkin joitain täydentäviä veitsiä kannattaa settiin lisätä työskentelyä helpottaakseen.

Kotiin veitsiä ostavat usein haluavat, että veitsitukista löytyy harmoninen setti saman valmistajan veitsiä, kun taas ammattikokit usein valitsevat parhaat päältä eri valmistajien eri veitsisarjoista. Veitsisarjojen sekoittaminen on ehdottomasti suositeltavaa ja kannattaakin ostaa jokainen uusi veitsi omana hankintanaan ja kokeilla miten se istuu käteen juuri sen käyttötarkoitusta silmällä pitäen. Tämä on myös taloudellisempaa sillä jos kaapista löytyy kallis japanilainen kokkiveitsi ja muutaman kerran vuodessa on tarvetta sille filointiveitselle, on täysin perusteltua katsella sitä edullisemmista sarjoista.

Vasemmalta oikealle: 16,5cm santoku, 18cm nakiri ja 20cm kokkiveitsi

Kokkiveitseen kannattaa panostaa eniten

Tärkein veitsi keittiössä on niin kutsuttu kokkiveitsi, jolla viitataan keittiön yleisveitseen, jossa on pitkä ja leveä terä. Leveän terän ansiosta veitsellä voi leikata niin, että rystyset mahtuvat veitsen kahvan ja leikkuulaudan väliin, ja työskentely onnistuu kokonaisuudessaan leikkuulaudan päällä. Kokkiveitsellä voi leikata niin lihaa, kalaa kuin kasviksia ja se on käytössä suurimman osan ajasta kokatessa, joten kokkiveitsen valinta kannattaa tehdä harkiten ja suurin osa veitsibudjetista kannattaa käyttää siihen. Hyvä kokkiveitsi tuntuu tasapainoiselta ja hyvältä, kahva istuu käteen mukavasti, terässä on riittävästi pituutta (15 – 25cm) ja myös isompien raaka-aineiden leikkaaminen käy sillä helposti. Kokkiveitseksi käy hyvin myös esim. santoku-, kiritsuke- ja gyotoveitset.

Leveäteräinen kokkiveitsi on ehdottomasti tärkein veitsi keittiössä ja sen laatuun kannattaa panostaa budjetista suurin osa. Hyviä vaihtoehtoja kokkiveitselle ovat esim. santoku- tai kiritsukeveitset.

Vihannesveitsellä on aina paikkansa keittiössä

Välillä keittiössä tarvitaan veistä lyhyellä ja kapealla terällä ja tähän tarkoitukseen kannattaa veitsisetistä löytyä ainakin yhden kokoinen vihannesveitsi. Vihannesveitsellä käy hyvin monet hommat joihin suuri kokkiveitsi on kömpelö, kuten esimerkiksi kasvisten kuoriminen, sitrushedelmien käsittely, tomaatinkantojen poistaminen ja esimerkiksi lintujen lihojen irroittaminen luista. Vihannesveitsessä terä kannattaa olla n. 10 – 15cm pitkä ja kärjestä terävä. Tästä lyhyempiä veitsiä nimitetään yleensä erikseen kuorimaveitsiksi ja niitä on tarjolla niin suoralla, kuin kaarevalla kynsiterällä. Kuorimaveitsi on näppärä apuväline etenkin käsissä työskentelyssä vaikkapa retiisinkantoja poistaessa tai valkosipulinkynsiä kuoriessa. Kuitenkin yksi vihannesveitsi vaikkapa 12cm terällä hoitaa kaikki yllämainitut hommat kohtuullisella menestyksellä.

Hyvä vihannesveitsi auttaa kuorimisessa ja kasvisten muotoilussa, sekä sillä käy esimerkiksi voileipäkurkkujen leikkaaminen näppärästi.

Leipäveistä on vaikea korvata

Kovakuorista ja sisältä pehmeää leipää on todella vaikea leikata ilman sahalaitaisella terällä varustettua veistä, ja niinpä veitsisetistä kannattaa löytyä sellainen, jos leipää tulee viipaloitua edes silloin tällöin. Leipäveitsessä terän kannattaa olla riittävän pitkä, jotta isompaakin limppua leikatessa terän pituus riittää sahaavaan liikkeeseen. Tarjolla on myös ns. kondiittoriveitsiä, jotka on suunniteltu ensisijaisesti kakkupohjien leikkaamiseen, mutta toimivat leipäveitsenä myös varsin mainiosti. Sahalaitaisen veitsen kanssa tulee huomioida, että sen kunnollinen teroittaminen onnistuu ainoastaan teroituspuikolla ura kerrallaan, mutta toisaalta sahalaitaista veistä tarvitsee teroittaa huomattavasti harvemmin.

Kovakuorisen leivän leikkaamiseen ei tepsi oikein mikään muu kuin sahalaitainen leipäveitsi ja sellainen kannattaakin löytyä veitsisetistä leivän ystäviltä.

Kokonaisen kalan käsittelyyn fileointiveitsi on ehdoton

Taipuisalla terällä varustettu fileointiveitsi tulee tarpeeseen kokonaisia kaloja käsitellessä. Mikäli siis tulee kalastettua tai hyödynnettyä kalatiskien tarjouksia kokonaisista kaloista kannattaa itse fileoiminen ottaa haltuun ja hankkia fileointiveitsi. Fileointiveitsellä voi hyvin leikata myös graavikaloja ja ilmakuivattuja kinkkuja, sillä terä on taipuisa, ohut ja terävä. Hyvää fileointiveitsissä on se että jo kohtuullisella hinnalla saa laadukkaan veitsen. Fileointiveitsen laatu ei välttämättä parane suhteessa korkeampaan hintaan, sillä yleensä veitsissä hintaa nostaa terässä käytetty kovempi teräs, mutta taipuisia teriä ei pystytä tekemään näistä kalliista materiaaleista. Toki kahvoissa ja muissa materiaaleissa on eroja ja fileointiveitsistäkin kannattaa valita se joka tuntuu kädessä parhaalta.

Kokonaisia kaloja käsittelevältä kannattaa löytyä veitsisetistä taipuisa fileointiveitsi. Terävällä ja ohuteteräisellä fileointiveitsellä on myös helppo siivuttaa graavattuja kaloja ja ilmakuivattuja kinkkuja.

Muita hyödyllisiä veitsiä kokoelmaan

Muita veitsiä joilla settiä voi täydentää kannattaa harkita aina tarpeiden mukaan. Esimerkiksi aasialaisista tekniikoista kiinnostuneen voi olla syytä hankkia kiinalainen kokkiveitsi tai nakiri, joilla leikataan choppaavalla tyylillä, eli veitsen tasainen terä ei keinu ollenkaan vaan sillä naputetaan alaspäin. Wokkivihannesten leikkaaminen käy näillä veitsillä todella näppärästi, kun oikea tekniikka on hallussa. Metsästäjä tarvitsee saaliin käsittelyyn nylkyveitsen, renssausveitsen ja lihakirveen. Kypsien lihojen kuten paistien ja kinkkujen leikkaamiseen soveltuu pitkällä ja ohuella terällä varustettu paistiveitsi ja tämän tyylinen veitsi toimii hyvin myös sashimin leikkaamiseen. Esimerkiksi ostereita, sieniä tai rapuja paljon käsittelevän kannattaa hankkia noille raaka-aineille omat veitsensä settiä täydentämään.

Yhteenvetona

Keittiöveitsien kokoelmaa kannattaa kasvattaa pikkuhiljaa tarpeen mukaan ja liikkeelle kannattaa lähteä satsaamalla isoin panostus laadukkaaseen kokkiveitseen. Sitä mukaan kun ilmaantuu tarpeita joihin kokkiveitsi ei ole se kätevin vaihtoehto, voi settiä täydentää muilla veitsillä. Jos haluaa saada rahoilleen eniten vastinetta, kannattaa keittiöveitset hankkia yksitellen ja välttää settejä, joissa todennäköisesti joutuu tinkimään yksittäisen veitsen laadusta ja maksamaan myös sellaisista joiden käyttö jää vähäiseksi. Veitsiä kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan käydä kokeilemassa omaan käteen tai ainakin paneutua asiaan huolella ja kysyä rohkeasti kysymyksiä asiantuntijalta. Ei kannata jumiutua liikaa yhden veitsisarjan veitsiin vaan ostaa aina tarpeen mukaan parhaiten käteen istuva veitsi.

Suosittuja keittiöveitsiä valikoimassamme: